Twijfel over satelliet van Noord-Korea

WASHINGTON/TOKIO, 5 SEPT. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea zetten grote vraagtekens bij de bewering van Noord-Korea dat het een satelliet in de ruimte heeft gebracht.

Een zegsman bij het Amerikaanse ministerie van Defensie zei gisteren vast te houden aan lezing dat de lancering van een raket, afgelopen maandag, een zogeheten Taepo-dong betrof, een ballistische raket waarvan het eerste deel in de Japanse Zee is terecht gekomen en de rest over Japan heen is gevlogen richting Stille Oceaan. Op de vraag hoe hij dat zo zeker weet, antwoordde hij: “We houden het (Koreaanse) schiereiland zeer nauwgezet in de gaten.”

Een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsdienst zei echter rekening te houden met de mogelijkheid dat het toch om een satelliet gaat. “We zijn nog steeds bezig met het onderzoek naar de gegevens over de lancering en we kunnen op dit moment niet uitsluiten dat een object in een baan om de aarde is gebracht”. Het hoofd 'ruimtevaartontwikkeling' van het Japanse Instituut voor Wetenschap en Technologie, Akihiro Fujita, zei gisteren niet te geloven dat Noord-Korea over de technologie beschikt om een satelliet in een baan om de aarde te brengen.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA verraste gisteren vriend en vijand met het bericht dat de afgelopen maandag gelanceerde raket diende om een sateliet in de ruimte te brengen. Volgens het KSNA is de missie volledig geslaagd en zendt de satelliet lofzangen uit op onder andere Kim Jong-il, de sterke man van Noord-Korea die mogelijk vandaag al door het bijeengeroepen volksparlement wordt benoemd tot president van het land. Dat is de enige topfunctie die hij officieel nog niet heeft overgenomen van zijn in 1994 overleden vader, Kim il-Sung.

Gisteren gaf het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit, waarin niet alleen de succesvolle lancering van een satelliet werd bevestigd, maar waarin ook werd uitgehaald naar de Verenigde Staten en met name Japan wegens hun afkeurende reacties op het afvuren van een ballistische raket. “Hoewel ze geen informatie hadden over wat werkelijk aan de hand was, hebben de Japanse autoriteiten blind de geruchten overgenomen dat sprake was van een test met een ballistische raket”, aldus de verklaring. Volgens de regering in Pyongyang is het “een internationaal erkend recht van een souvereine staat om de ruimte vreedzaam te gebruiken”. “Wij hebben de VS en Japan nooit bekritiseerd om de lancering van satellieten, waarvan we allemaal weten dat ze zijn ingezet om ons land te bespioneren”, aldus Pyongyang. (Reuters)