STE: Goed Gedaan wekt verontrusting; Optiehandel beschermen

AMSTERDAM, 5 SEPT. De bezorgde Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), toezichthouder van de financiële markten heeft gisteren uitvoerig gesproken met beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX), clearingbedrijf Extra Clearing en Goed Gedaan Options.

Dat laatste marketmakerbedrijf verkeert in liquiditeitsproblemem.

Volgens secretaris E. Canneman praat de STE met de partijen om ervan verzekerd te zijn dat de optiehandel de komende week geen nadeel zal ondervinden van het op non-actief stellen van Goed Gedaan Options door AEX, afgelopen donderdag. Tevens laat de stichting zich informeren over eventuele ander marketmakers in financiële nood. De STE onderzoekt hoe het kan dat de liquiditeitswaarde van de optiepositie van de marketmaker zo slecht was dat AEX de activiteiten van het bedrijf aan banden moest leggen. “We willen weten welke financiële veiligheidssystemen niet naar behoren hebben gewerkt”, zegt Canneman.

ING-dochter Extra Clearing, die als clearingmember de marketmaker financiert en z'n transacties afwikkelt, staat garant voor de schulden van Goed Gedaan. Dit bedrijf had de problemen van Goed Gedaan wellicht eerder kunnen oplossen als ze vroeger waren gesignaleerd. Voor de ING-dochter dreigt een miljoenenstrop door liquiditeitsproblemen bij Goed Gedaan Options, de op vier na grootste marketmaker op de optiebeurs. Goed Gedaan vertilde zich aan Duitse obligatiefutures en zit

met een tekort van enkele miljoenen gulden.

De ING-dochter heeft twee alternatieven voor de afwikkeling van de kwestie als na tien dagen de liquiditeitswaarde van de posities van Goed

Gedaan zich niet beter gaat verhouden tot de beleggingsrisico's van het bedrijf. Zij kan de posities van Goed Gedaan overnemen of de marketmaker

liquideren.

Volgens ING is het voortbestaan van de marketmaker op geen enkele wijze in gevaar. “Voor een zeer grote partij als ING is het probleem goed beheersbaar. Bovendien gaat het om papieren verliezen. De posities lopen

nog'', zegt een woordvoerder.

Binnen het management van Extra Clearing hebben de afgelopen weken verscheidene mutaties plaatsgehad. Zo zette ING half augustus de manager

aan de kant die toezicht hield op de risico's. Deze zogenoemde riskmanager was niet voldoende gekwalificeerd, stelt de woordvoerder van

ING nu. “Maar dit staat geheel los van de problemen met Goed Gedaan.” Op zijn plek zit nu een riskmanager uit Londen.