Staat het wereldbridge op zijn kop?

Op het wereldkampioenschap viertallen in Lille deed team Maas (-Ramondt, Bertens-Nab) het van de Nederlanders nog het beste. Twee andere sterke formaties - Westra en Westerhof - kwamen in de Rosenblum Cup niet verder dan de laatste 32, maar Maas c.s. bereikte de kwartfinale. Dat was op zich een prachtig resultaat, maar met de tegenvallende prestaties van de overige Nederlanders, werd het optimisme vooraf (een aantal van hen boekte de laatste maanden internationaal aansprekende resultaten) gelogenstraft. Wellicht mag als troost gelden dat andere, zeer sterke, teams het ook niet haalden. Staat het wereldbridge dan op zijn kop? Het lijkt er wel op. Amerika (Meckstroth-Rodwell, Hamman-Soloway), Frankrijk (Chemla-Perron, Levy-Mari) en Polen (Martens-Szymanowsky, Zmudzinsky-Balicki) waren stuk voor stuk ernstig kandidaat voor een medaille, maar moesten in een betrekkelijk vroeg stadium hun meerdere erkennen in op papier zwakkere tegenstanders.

Het viertal van Maas trad in de kwartfinale aan tegen Angelini, een sterk Italiaans team, dat uiteindelijk de wereldtitel won. De strijd in de kwartfinale ging over 56 handen, vier sets van 14. Na drie sets ging Maas nog met 22 imps aan de leiding. In de laatste set sloeg de motor af en gingen 64 imps overboord. Desalniettemin, uit die wedstrijd twee schitterende slems van Huub Bertens en Bart Nab. De Brabanders gaven er hun visitekaartje mee af in de internationale bridge-arena.

Zuid gever Noord Niem. kw. ♠ HB107 ♡ A10982 ♦ H ♣ A73 West Oost ♠ 54 ♠ 9863 ♡ 6 ♡ B753 ♦ B1095 ♦ 7432 ♣ B98654 ♣ V Zuid ♠ AV2 ♡ HV4 ♦ AV86 ♣ H102

De Italianen zaten in 6♡, waartegen oost, Vincent Ramondt, met ruiten uitkwam voor de heer. De leider sloeg nu troefheer en troefvrouw en gaf daarna nog een harten af. Daar hadden de Italianen geluk mee, want groot slem harten is heel aanvaardbaar. Op de andere tafel dit vraag- en antwoordspel:

West Noord Oost Zuid Nab Bertens

2♣1) pas 2♦2) pas 2SA pas 3♦3) pas 3♡ pas 3♠ pas 4♣4) pas 4♦5) pas 4♡6) pas 4SA7) pas 5♣8) pas 5♦9) pas 6♣10) pas 7SA) pas pas pas 1) sterk of zwakke twee in ruiten; 2) relay; 3) transfer naar harten; 4) goede hand voor harten of schoppen; 5) welke?; 6) harten; 7) Roman Key Card Blackwood; 8) twee azen plus troefheer; 9) vrouwen-vragen; 10) ♡V, ♠V, ♣H en iets extra's (♦V).

West startte met ♦B voor de heer. De leider, Huub Bertens, testte eerst de harten en toen die niet liepen, incasseerde hij de rest van zijn winnaars. West moest zich uiteindelijk overgeven. Hij zat in een onvermijdelijke ruiten/klaveren dwang. Aldus bewees de Tilburgse raskaarter (het afspel duurde 45 seconden) dat 7SA een beter contract was dan groot slem harten. Tien imps winst voor Holland, net zoals op dit slem, dat door de Italianen werd gemist:

Oost gever Noord OW kwetsb. ♠ H2 ♡ A876 ♦ AHV52 ♣ A10 West Oost ♠ B984 ♠ 1075 ♡ V94 ♡ HB53 ♦ 107 ♦ B983 ♣ B865 ♣ 43 Zuid ♠ AV63 ♡ 102 ♦ 64 ♣ HV972

West Noord Oost Zuid Nab Bertens pas 1♣ pas 1♦ pas 1♠ pas 2♡1) pas 3♣ pas 4♣ pas 4♠2) pas 4SA3) pas 5♡4) pas 5SA5) pas 6♣ pas pas pas

1) 4e kleur manche forcing; 2) controle bod; 3) Roman Key Card Blackwood; 4) 1 aas plus troefheer; 5) Algemene groot slem poging.

West startte met harten. De leider nam met het aas en speelde drie hoge ruiten. In zijn hand gooide hij een harten af. West troefde af en speelde harten door, getroefd door zuid. Huub Bertens speelde nu ♠H-V-A en schoppen getroefd met de tien op tafel. Vervolgens troefde de leider de derde harten en claimde hij de rest van de slagen (aas-, heer-, vrouw van troef).

    • Jan van Cleeff