RAAPZAADOLIE

Koks van vegetarische restaurants in Noord-Amerika zijn dol op 'canola oil'. Ze roeren die olie door dressings en drenken er soms ook de tofu in. Op de fles staat dat het spul zonder giftige chemicaliën is bereid. 'Good for you and the planet!' Waarschijnlijk gaat het hier om raapzaadolie, een product dat in Nederland niet als zodanig wordt verkocht maar wel in voedingswaren wordt verwerkt. Mijn informant liet de bijnaam 'armeluisolie' vallen, om te verklaren waarom raapzaadolie zo weinig populair is. In Nederland is kennelijk nog niemand op het idee gekomen om hetzelfde te doen als in Noord-Amerika: omdopen van 'rapeseed oil' in het welluidende 'canola oil'.

Raapzaadolie is rijk aan linolzuur en dat zal wel een van de redenen zijn waarom het aan de andere kant van de oceaan deel is gaan uitmaken van een gezondheidscultus. Wij zullen het in onderstaand recept met zonnebloemolie moeten doen, die rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E. Ook heel gezond!

Pel en snipper de uien en de knoflook. Was de courgettes, haal de steel weg en ook het kapje aan de andere kant. Snijd de courgettes in de lengte in vieren en die kwarten in stukken van 3 centimeter breed. Maak de paprika's schoon, verwijder steel en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe dat ook met de tomaten en de tofu. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak daarin de stukken tofu lichtbruin. Roer dan de tamari erdoor. Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit daarin de snippers ui en knoflook twee minuten lang.

Bak vervolgens de stukken courgette, paprika en tomaten even mee. Roer de tomatenpuree, de oregano en een kopje water erdoor en voeg de stukjes tofu toe. Met een deksel op de pan naar keuze 10 (beetgaar) tot 15 minuten (gaar) laten pruttelen. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg vlak voor het serveren het citroensap toe. Eet er rijst of witte (boter)bonen bij.

Voor tofu à la Grecque voor vier personen:

2 uien, 2 teentjes knoflook

2 courgettes

1 rode en 1 groene paprika

5 tomaten

350-400 gram tofu (tahoe)

6 eetlepels olie

2 eetlepels tamari of sojasaus

1 klein blikje tomatenpuree

1 theelepel oregano

(zee)zout, vers gemalen peper

ongeveer 1 eetlepel citroensap

    • Annelène van Eijndhoven