Pottenkijkers niet gewenst bij feestconcert Stones

Vanavond treden de Rolling Stones op ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Den Haag.

DEN HAAG, 5 SEPT. Het is bedoeld als een cadeautje voor alle bewoners van de 750-jarige stad. Een uniek concert midden in het centrum als hoogtepunt van het verjaardagsfeestje. Maar wie niet voor vijfentachtig gulden een 'uitnodiging' heeft gekocht, hoeft weinig illusies te hebben vanavond een glimp van de The Rolling Stones op te kunnen vangen.

Het pleidooi deze week van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) voor subsidiëring van popmuziek kwam te laat. Ruim een week geleden begonnen de eerste werkzaamheden op het grote groene Malieveld. Het terrein werd vrijwel direct hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Tegen de hekken zijn kilometers groene zeilen aangebracht. Aan de voorkant van het veld is een muur van steigers opgetrokken. Ongeveer vierhonderd man veiligheidspersoneel, herkenbaar aan de fel-paarse jasjes, zullen vanavond ongewenste gasten op afstand houden. De wegen rondom het concertterrein zijn afgesloten.

“Een gratis concert is simpelweg onmogelijk”, zegt Willem Westermann, productie-manager van organisator Mojo Concerts. “Al is het alleen al vanwege de veiligheid. Maar iedereen in het centrum van de stad zal natuurlijk wel de muziek kunnen horen”, vervolgt hij.

Zien is er niet bij voor bewoners rondom het Malieveld. De juristen van De Brouw Blackstone Westbroek, die huizen in de zogenoemde 'Rode olifant', kijken tegen de zijkant van het podium aan, de ambtenaren van de provincie Zuid-Holland zullen niet kunnen 'overwerken', omdat een speciale commandopost is neergezet in het nieuwe Provinciehuis voor het geval zich er een ramp mocht voordoen. Ook de ambtenaren van het even verderop gelegen ministerie van Financiën is te verstaan gegeven dat het niet de bedoeling is met vrienden of familie vanuit hun werkplek een gratis concert te zien.

Het optreden van The Stones is het grootste betaalde concert dat ooit in Nederland is gehouden. In het diepste geheim zijn vanaf vorig jaar november de eerste contacten gelegd om tot realisatie van het concert, dat deel uitmaakt van The Bridges to Babylon Tour, te komen. De Haagse burgemeester Wim Deetman en Leon Ramakers, de baas van Mojo Concerts, werden het snel eens. De een kon de vergunning regelen, de ander de band. Het lukte. Maandenlang wisten ze het geheim te houden totdat de kermisexploitanten die traditioneel in de eerste week van september hun attracties op het Malieveld opstellen, afgelopen maart werd verteld dat ze dit jaar geen vergunning kregen. Waarom werd er aanvankelijk niet bij gezegd. Maar al snel daarna werd bekend dat The Stones zouden komen.

Willem Westermann, van Mojo-Concerts, heeft maandenlang naar vandaag uitgekeken. “Je bent zo vaak langs het veld gelopen met de gedachte 'hier gaat het gebeuren', het gaat nu dus echt gebeuren”, zegt hij.

Uiteindelijk zijn ruim tweeduizend mensen ingeschakeld voor de opbouw, de catering, de beveiliging en de organisatie van het concert. De 85.000 kaartjes die voor een recette van ruim zeven miljoen gulden moeten zorgen, waren uiteindelijk pas gisteren allemaal verkocht. Maar Mojo Concerts heeft besloten vanmiddag nog duizend kaarten extra te verkopen bij de kassa's aan het Malieveld. “We stellen de extra kaarten beschikbaar omdat we merkten dat er sprake was van een 'Stones-koorts' en we wilden zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen het optreden te zien”, aldus een woordvoerder van Mojo.

Degenen die gokken op een goedkopere afterparty van The Stones ergens in Den Haag of Amsterdam zullen volgens Westermann bedrogen uitkomen. “Nee, het zal hier binnen de hekken gebeuren. Afterparties, daar doen ze al jaren niet meer aan”, zegt hij. Het Stonesnummer 'I can't get no satisfaction' zal de Hagenaars buiten de hekken als muziek in de oren klinken.

    • Koen Greven