Popzender laat zich niet kisten

In het voorjaar werden plannen voor de nationale popzender Radio 3 gemaakt die de vrijheid van de VPRO inperkten. De specialistische programma's met veel nieuwe muziek die de omroep op dat moment 's avonds uitzond, moesten plaats maken voor een elke avond terugkerend programma waarin diverse stijlen door elkaar gedraaid werden en dat voor de helft met bekende muziek werd gevuld. Ondanks protesten van de VPRO gaat die programmering volgende week van start. Uit onvrede met het beleid op Radio 3 begon VPRO's Radio 3 voor 12 eerder dit jaar zijn uitzendingen op Internet.

In mei liet de omroep vijf dagen lang op zijn Internet-site horen hoe het ook kon: een informatieve alternatieve popzender die veel nieuwe muziek liet horen en aparte programma's maakte voor liefhebbers van dance, punk of hiphop. De reacties van luisteraars waren zo positief dat Radio 3 voor 12 vanaf maandag a.s. wordt voortgezet.

Presentator en initiatiefnemer Erwin Blom: “BBC-discjockey John Peel vertelde eens over een programma dat hij maakte voor de Engelse legerzender, bedoeld voor Britse soldaten in het buitenland. Op marineschepen moesten mensen opgeven welk programma ze wilden horen; er was een boot bij waarop één persoon speciaal Peels programma wilde horen. Die ene persoon, die fanatiek luisterde, sprak hem veel meer tot de verbeelding dan de BBC-luisteraars die zijn programma op de achtergrond aan hebben staan.”

Voor Blom is Radio 3 voor 12 net zoiets. “Het bereik is een stuk kleiner. Maar als er honderd mensen de site hebben opgezocht, weet ik dat ze aandachtig hebben geluisterd. Dat merk ik aan de reacties die we per e-mail krijgen.”

De bezoeker van de site krijgt een grote, interactieve keus voorgeschoteld. Op de beginpagina is te kiezen uit een programma dat dagelijks live van één tot vier uur 's middags wordt uitgezonden, de eerder uitgezonden programma's die in het archief zitten (elk programma is een paar uur na uitzending in het archief te vinden), of een mix van tracks in verschillende genres, zonder presentatie. Een keuzemenu biedt de mogelijkheid de naam van een artiest of groep of van een titel te kiezen, waarna een apart venstertje laat zien wat er van de betreffende artiest voorhanden is: één of meer tracks die te beluisteren zijn, plus eventueel live-opnamen, interviews en biografische informatie.

Onderaan staan de pagina's van specifieke stijlen op een rijtje: wie klikt op 380V HARD komt op een pagina met metal- en punk-programma's; er is ook te kiezen voor hiphop, dance, rock, pop en roots. Opnieuw is hier te kiezen uit programma's met presentatie of een door de computer samengestelde mix van de beschikbare nummers.

“Die nummers zijn door de redactie geselecteerd”, zegt Blom. “Je zou er ook wel alles op kunnen zetten dat elke week verschijnt, maar ik vind het belangrijk dat er een journalistiek filter tussen zit.”

Volgens Blom zijn er onder radioluisteraars twee extremen. “Er is een groep die geen geklets wil horen, alleen muziek. Anderen vinden het juist prettig om in de keus van de muziek en de presentatie de persoonlijkheid van de maker te horen. Wij geven de keus tussen die twee.”

De programma's zijn te beluisteren wanneer het de luisteraar uitkomt, niet per se op het moment van uitzending.Een ander voordeel is volgens hem dat er meer diepgang mogelijk is: “Radio 3 is bedoeld voor iedereen, dus mogen interviews niet te lang duren, anders vervelen mensen zich die het niet interessant vinden. Maar van de fans mag het wel veel langer. Op de site kiezen mensen ervoor een interview te beluisteren, dus zijn ze per definitie geïnteresseerd en mogen ze langer duren.”

Bij het bekend maken van de plannen voor Radio 3 dreigde de VPRO van die zender af te gaan. Dat is nog niet gebeurd, maar de Internet-zender lijkt wel een verdere stap in die richting. Blom ontkent dat. “We gaan met veel enthousiasme proberen een heel goed programma op Radio 3 te maken. We willen graag zo veel mogelijk mensen blijven bereiken - de zender op Internet is nog voor een klein publiek, terwijl Radio 3 door iedereen thuis, in de auto en op het strand te ontvangen is. Er zijn wel grenzen aan de beperkingen op Radio 3 - als er nog verder ingegrepen wordt, gaan wij ons afvragen of we er nog wel wat te zoeken hebben. Maar we hebben Radio 3 beslist nog niet opgegeven.”

Radio 3 voor 12: http://www.vpro.nl/3voor12

Website Radio 3 voor 12.

    • Sietse Meijer