Mondriaan 1

So what? Zegt B.C. van den Boogert in reactie op Mondriaans uitlatingen over zijn werk Victory Boogie Woogie (NRC Handelsblad, 2 september). Ik ben het wel een beetje eens met hem. Ook de boude vergelijkingen, van de kunstbobo's, met de Mona Lisa, Nachtwacht, en Guernica vond ik persoonlijk ietwat absurd.

Echter wat Mondriaan en zijn werk betreft ben ik het geheel niet eens met Van den Boogert. Volgens hem verkeer ik dan onder een grote minderheid van Mondriaan bewonderaars.

Mijn bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag, voor de overzichtstentoonstelling, was een van de hoogtepunten in mijn kunstminnend leven. Het kunnen aanschouwen van al zijn werken bij elkaar was een unieke gelegenheid om Mondriaan 'aan het werk' te zien. Je ziet voor je ogen op dat moment dat je daar bent, in anderhalf uur, de wereld weggeabstraheerd worden. De grote zaal met de pieren en oceanen en kerktorens ervoer ik met een ontroering die mijn nekharen rechtop deed staan.

Ik ben blij dat het schilderij in Nederland is. Ik kan nu eindelijk mijn rondgang door het museum afmaken.

    • Drs. J.P Freijser