Libië: praten over proces 'Lockerbie'

TRIPOLI, 5 SEPT. Libië heeft opnieuw aangedrongen op onderhandelingen met de VS, Groot-Brittannië en Nederland over de voorwaarden voor berechting van de twee Libische verdachten van de Lockerbie-aanslag. Twee weken geleden deden Washington en Londen het voorstel om het tweetal naar Schots recht en voor Schotse rechters in Nederland terecht te laten staan. De Libische verdachten worden beschuldigd van de bomaanslag in 1988 op een PanAm-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder gezegd geen bezwaar te hebben tegen berechting in Nederland, maar wil niet dat de twee bij een eventuele veroordeling hun straf moeten uitzitten in Groot-Brittannië. “Uit sociaal oogpunt geven willen wij dat zij een eventuele straf kunnen uitzitten in hun moederland”, aldus een advocaat van de verdachten. (Reuters)