Lanschot ziet in '98 zeker 12 pct groei

ROTTERDAM, 5 SEPT. F. van Lanschot Bankiers verwacht dit jaar een groei van het nettobedrijfsresultaat van tenminste 12 procent, nadat de stijging in het eerste halfjaar op 30 procent is uitgekomen. Dat heeft de bank in Den Bosch gistermiddag bekendgemaakt. In april had Van Lanschot een verdere winstgroei in het vooruitzicht gesteld.

In de eerste zes maanden steeg het nettobedrijfsresultaat tot 57 miljoen gulden, 30 procent meer dan in de vergelijkbare peridoe van vorig jaar (bijna 44 miljoen gulden). Voor het hele jaar verwacht de bank een belangrijke groei van het bedrijfsresultaat na belastingen, dat

in 1997 uitkwam op 90 miljoen gulden. Deze kwalitatieve omschrijving duidt op een groei tussen 12 en 20 procent. In 1997 bedroeg de totale nettowinst 115 miljoen gulden, inclusief een buitengewone bate van 25 miljoen gulden door de verkoop van een dochterbedrijf.

De aandelen van Van Lanschot Bankiers zijn niet aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd, maar grotendeels in handen van de oprichtersfamilie en van Nederlandse financiële instellingen.

De bank noemt de gunstige marktomstandigheden en de voortgaande uitbreiding van de cliëntenkring als belangrijkste impulsen voor de

winstgroei. De batengroei (plus 24 procent tot 276 miljoen gulden) overtrof de stijging van de kosten (plus 22 procent tot 176 miljoen).

De reserveringen voor kredietrisico's verhoogde F. van Lanschot Bankiers

met 1,25 miljoen gulden tot 16,25 miljoen gulden. Het balanstotaal steeg

11 procent tot 15,4 miljard gulden.