'Kleding koop ik niet, ik ga liever naar 't café

Naam Lenneke van de Laar (26) Studie bedrijfsrecht, RU Leiden Bijbaan taxichauffeur Maandinkomen 1.000 gulden, geen beurs

“Nee, echt lekker rondkomen gaat niet van duizend gulden. Ik kan wel meer dan twee dagen gaan werken, maar dan komt die scriptie nooit af. Ik zou 's nachts kunnen gaan rijden, dan krijg je veel meer fooi, maar dat doe ik liever niet. Overdag rij je vooral oudere mensen, dan krijg je een geeltje per dag fooi.

De beste ritjes zijn die naar Schiphol; die mensen gaan met vakantie en zijn gul. Zeker als ze horen dat ik student ben, geven ze wat extra. Buitenlanders willen altijd meteen met mij mee. Ze zien een meisje, het is blond, dat vinden ze leuk. Ze geloven bijna niet dat vrouwen op een taxi rijden.

Een bijbaan is voor mij echt wel nodig. Ik krijg geen beurs meer, mijn ouders betalen mijn collegegeld en mijn huur. Maar alleen al aan eten geef ik honderd gulden per week uit. Kleding koop ik niet, ik ga liever naar de kroeg. En mijn mobiele telefoon? Ja, daar wen je aan, ik kan niet meer zonder. En ik heb een autootje, een oude Peugeot 205, die kost veel geld. Maar het is wel leuk.

Als ik ben afgestudeerd, ga ik snel een baan zoeken. Liefst iets bij een verzekeringsmaatschappij. Autoschades afhandelen. Ik heb nog nooit een boete gehad met de taxi. Boetes moet ik zelf betalen.

Wat ik als eerste ga doen met mijn salaris? Mijn schulden aflossen. Ik heb één keer mijn temponorm niet gehaald. Ik had twintig punten in plaats van 21. Nu moet ik mijn beurs van dat jaar terugbetalen en mijn OV-jaarkaart. Dat is een schuld van zeker zesduizend gulden.''