Kathedraal

Hoeveel kathedralen heeft een stad? Volgens uw krant twee (NRC Handelsblad, 25 augustus). Daarin werd geschreven over misschien wel het bekendste bouwwerk van de Catalaanse architect Gaudi, de 'immense Sagrada Familia-kathedraal'. Maar de Sagrada Familia is geen kathedraal.

Officieel is deze kerk een 'tempio expiatorio' - boetedoeningskerk. Gaudi wilde immers dat dit godshuis alleen zou worden gebouwd met geld van gelovigen, niet met grote sommen overheidsgeld. Onder andere hierom duurt de bouw al meer dan een eeuw.

De Sagrada Familia is niet de 'thuiskerk' van de bisschop van Barcelona. Die staat al zeven eeuwen in de gotische wijk van de stad.

Voorts maakt het artikel melding van een ander gebouw van Gaudi, de 'Casa de la Pedrera'. Hier is sprake van een contaminatie. La Pedrera is een bijnaam, van wat officieel Casa Milà heet. Het betekent zoveel als steengroeve.

    • Pieter Lamberts