Israel laat spion vrij

TEL AVIV, 5 SEPT. Israel heeft gisteren de 80-jarige professor Marcus Klingberg, de “spion met de grootste geheimen”, na 16 jaar gevangenisstraf onder beperkende voorwaarden op vrije voeten gesteld. De rechtbank concludeerde dat het langer vasthouden van deze zieke man strijdig is met de democratie, menswaardigheid en het joodse karakter van de staat Israel.

Professor Klingberg zal zijn laatste dagen thuis mogen slijten onder strikte controle van de Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst. Zijn telefoonlijn zal voortdurend worden beluisterd en hij zal zich uitsluitend onder toezicht van agenten van de Shin-Beth mogen verplaatsen. Slechts door de Shin-Beth betrouwbaar geachte vrienden en familieleden zullen hem mogen bezoeken.

Professor Klingberg, die voor de vroegere Sovjet-Unie spioneerde, zou nog over geheimen beschikken die de staat Israel in gevaar zouden kunnen brengen. Tijdens de tegen hem aangespannen rechtszaak werd hij omschreven als de spion die Israel de grootste schade heeft toegebracht. Jarenlang was zijn arrestatie topgeheim.

Professor Klingberg, een epidemioloog bij de onlangs weer in opspraak gekomen mysterieuze biochemische fabriek in Nes-Ziona, nabij Tel Aviv, werd in 1957 door de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie, voor spionage gestrikt. Hij leende zich daartoe niet uit communistische overwegingen maar uit dankbaarheid dat de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog zijn leven had gered.

De burgemeester van Nes-Ziona eiste onlangs de verplaatsing van het geheime biochemische industriële complex. Volgens hem gebeuren daar dermate gevaarlijke dingen dat een ongeluk tot een ramp voor de inwoners van de stad en zelfs het hele district Tel Aviv kan leiden. In de Israelische pers verschenen officieel ontkende berichten dat bij ongelukken in de fabriek mensen waren omgekomen.