'Ik mazzel dat mijn vriend werkt, anders ging het niet'

Naam Marjolein Minne (20) Studie psychologie, VU Amsterdam Bijbaan intercedente bij uitzendbureau Maandinkomen 800 gulden, inclusief beurs

“Op mijn zeventiende begon ik met studeren en ik heb er altijd bij gewerkt. Achter de kassa bij Albert Heijn. Kassa, kassa en nog eens kassa. Nu doe ik sinds kort dit werk, dat is een stuk leuker. Mijn afstudeerrichting is arbeids en organisatiepsychologie, dus dit is een leuk opstapje.

De meeste studenten werken, dat zie ik hier aan de balie. Ze zullen wel moeten, of je moet ouders hebben die er iets bij kunnen leggen.

Ik heb alleen een beurs van 425 gulden, en mijn ouders kunnen me geen geld geven. Een lening wil ik niet, waarom zou ik? Ik kan toch werken. In de vakanties werk ik fulltime. Met vakantie ga ik niet, hooguit een weekje weg in Nederland. In de collegeperiode werk in dertig uur in de week. Van die achthonderd gulden hou ik amper iets over. De helft gaat naar mijn studie, de andere helft naar de huur. Maar gelukkig woon ik samen, mijn vriend werkt als elektro-technicus. Dat is mazzel, anders zou ik het nooit redden.

Soms zie ik iets wat ik graag wil hebben, een mooi boek of een cd. Maar ik koop het niet. Ik wil geen schulden maken. Voor mijn werk moet ik nu wel nette kleren hebben, in elk geval goede schoenen voor de winter. Dat doe ik dan van mijn spaargeld dat ik in de zomer heb verdiend.

Ik hoop snel klaar te zijn met mijn studie, dan ga ik snel een goede baan zoeken. Nu heb ik het nog even krap, om het later beter te hebben.''