Graf sluit jeugdige Lucic in de armen na stevig pak slaag

NEW YORK, 5 SEPT. De jonge generatie in het vrouwentennis had het gisteren op de US Open zwaar te verduren. Het pas 16-jarige wonderkind Mirjana Lucic huilde bijna letterlijk uit in de armen van een illustere tegenstander, die ze even als haar wijze moeder wenste te beschouwen. Steffi Graf had zich het leed in de familie van Lucic persoonlijk aangetrokken, al toonde ze geen mededogen op de tennisbaan. In een schertspartij die 43 minuten in beslag nam, gunde Graf de dolende Lucic slechts twee games: 6-1 en 6-1.

Geen schim was Lucic van de stevige meid die de bal zo hard kan raken dat het zelfs Graf duizelde in de finale van het toernooi in Straatsburg. Gisteren had de 29-jarige Duitse al snel in de gaten dat Lucic de prestigestrijd emotioneel niet aan kon. “Het leek alsof ze verstijfde. En al vanaf de eerste bal speelde Mirjana geforceerd”, zei Graf. Sinds de breuk met haar vader zoekt Lucic naar nieuwe wegen in haar nog prille carrière. De confrontatie op een grandslam-toernooi met haar idool kwam veel te vroeg. “Ik schaam me voor mijn spel”, verzuchtte Lucic, die in de kleedkamer troost zocht én vond bij haar tegenstander.

Zo geanimeerd als Luci en Graf zullen Martina Hingis en Amelie Mauresmo zich vermoedelijk niet hebben onderhouden. Al tijdens de Fed Cup-wedstrijd tussen Zwitserland en Frankrijk was de 19-jarige Française op de rand van een sensatie. Toen overleefde Hingis een

7-5 en 4-1 achterstand. Gisteren was de nummer 1 van de wereld een set lang slechts een machteloze toeschouwer tijdens de fraaie demonstratie van Mauresmo. Als één van de weinige vrouwen in de WTA-Tour beschikt Mauresmo over een prachtige, met één hand geslagen topspin-backhand en met dat wapen scoorde ze veel punten.

Nadat Mauresmo de eerste set met 6-4 had gewonnen, grossierde ze echter in onnodige fouten. Het schrikbarende aantal van 67 afzwaaiers hielp de zichtbaar ontstemde Hingis weer in het zadel. Met 6-2 en 6-2 zette de titelverdedigster op de US Open de partij weer naar haar hand. “Net als

in de Fed Cup kwam ik fysiek in de problemen”, klaagde Mauresmo, 32ste op de WTA-ranking. “En daar heeft Hingis handig gebruik van gemaakt.” Desondanks oogde haar twee jaar jongere tegenstander wederom kwetsbaar.

Wie de tweede service van Hingis durft te attaqueren en bovendien aan het net komt, heeft tegenwoordig een goede kans tegen de tenniskoningin,

die al sinds mei geen toernooi meer heeft gewonnen. Maar geschrokken was

ze niet. “Mentaal heb ik onbewust wat gas teruggenomen na mijn partij tegen Majoli”, vertelde Hingis, die het verlies van de eerste als een wake up call beschouwde. “Ik hield me zelf voor dat ik naar huis kon als ik niet wakker zou worden. Mauresmo speelde agressiever en ze heeft een geweldige backhand, een van de beste uit het circuit. Al mijn concurrenten zijn sterker geworden. Maar ik heb in de tweede en derde set bewezen dat ook ik mijn spel heb verbeterd.”