ÉÉN 2

Met 'geen enkele diepere achtergrond, gewoon een wiskundig verschijnsel' en 'een obscuur wiskundig wetje' doet Rob van den Berg ('Nummer 1 is nummer één', W&O, 22 augustus) de wiskunde en de wiskundigen (met name Ted Hill, regelmatig te gast bij de VU in Amsterdam) toch een beetje te kort.

Sommige wiskundige verschijnselen hebben zeer diepe achtergronden (denk aan de laatste stelling van Fermat; bekend van de tv), en zo obscuur is de wet van Benford nou ook weer niet - die staat, met een eenvoudige verklaring, in het bekende kansrekening-leerboek van W. Feller van 1962. Nog een kleine aanvulling: de wet is toch wel een beetje afhankelijk van

het gebruikte getalstelsel; de kansen op 1,2, ...9 hebben in het zestientallig stelsel wel dezelfde verhouding als in het tientallig stelsel, maar de kansen zelf zijn kleiner: er moet wat overblijven voor de 'cijfers' 11 tot en met 15. In het drietallig stelsel zijn de kansen op 1 en 2 ongeveer 0,6 en 0,4; in het tweetallig stelsel beginnen alle getallen met een 1.

    • F.W. Steutel