Economie O-Europa staat ook in storm uit Moskou pal

Hongaarse economen doen verwoede pogingen om investeerders ervan te overtuigen dat ze het bij het verkeerde eind hebben als ze hun geld weghalen.

BOEDAPEST, 5 SEPT. “Investeerders moeten leren onderscheid te maken. Niet alle 'emerging markets' zijn hetzelfde.”

Donderdag was het de Hongaarse minister van Economische Zaken Attila Chikán zelf die de buitenlandse beleggers op het hart drukte dat er geen enkele reden voor zorg is over de Hongaarse economie. De Hongaarse economie staat pal, ook in de storm die de Russische crisis heeft veroorzaakt op de 'emerging markets'.

Een week geleden, toen de financiële crisis in Moskou in alle hevigheid losbarstte, liep ook de beurs van Boedapest rake klappen op. Binnen enkele dagen zakte de BSE (Budapest Stock Exchange) met ruim 28 procent. Vooral buitenlandse investeerders wisten niet hoe snel ze van hun beleggingen af moesten komen.

In Boedapest kwam de klap nog harder aan dan op de beurzen van in Praag en Warschau, vergelijkbare 'emerging markets'. Boedapest heeft een grotere liquiditeit, zo probeerde het ministerie van Financiën de klap te relativeren. Maar de 'fall out' van de Russische crisis was niet gering en de Hongaarse munt, de forint, kwam flink onder druk te staan. De centrale bank moest tot twee keer bijspringen om de munt te steunen.

Tot tien jaar geleden was de Hongaarse economie, net als die van de andere Oost-Europese landen, sterk verweven met die van de Sovjet-Unie. Maar tegenwoordig gaat nog maar zo'n vijf procent van de Hongaarse export richting Rusland, terwijl ruim driekwart naar West-Europa gaat. De verstrengeling met de economie van West-Europa is dus beduidend groter dan met die met Rusland.

Dat Hongarije toch meegezogen lijkt door de Russische crisis ligt dan ook niet aan de Hongaarse economie. Judit Barta, een econome verbonden aan de economische denktank GKI, kan zich niet herinneren dat de economie er zo goed voorstond: een economische groei van tegen de vijf procent, exportgroei van twintig procent, inflatie van dertien tot veertien procent en een reserve in de nationale bank van negen miljard dollar om de klappen op te vangen. Aan de economie ligt het niet en ook niet aan de bedrijven wier aandelen vorige week zo dramatisch onderuit gingen. Volgens Barta zijn de aandelen MOL (olie), MATAV (telecommunicatie) en OTP (bank) om maar enkele van de Hongaarse topaandelen te noemen, stuk voor stuk gezonde aandelen.

De reden voor de problemen van dit moment ligt in de samenstelling van de portefeuilles van de internationale beleggingsfondsen, legt Barta uit. Beleggingen op de 'emerging markets' waar zowel Rusland als Hongarije toe horen zitten vaak in één portefeuille. Trekt de belegger zijn investeringen uit Rusland terug, dan wordt Hongarije vanzelf meegesleurd. En dat is bitter voor een land dat in ieder ander opzicht al ver uit de schaduw van Rusland en de vroegere Sovjet-Unie is getreden.

Het geloof in de eigen economie heeft binnenlandse beleggers weer voorzichtig teruggebracht op de beurs van Boedapest. Koopjesjagers maken gebruik van de extreem lage koersen van de topaandelen. Maar een echte bodem lijkt de BSE nog niet bereikt te hebben. Barta ziet de beursperikelen betrekkelijk los van de eigen economie en denkt dat de Hongaarse economie op termijn niet echt aangetast zal blijken. Hongarije is volgens haar niet kwetsbaarder dan een ander land.

Maar niet iedereen in Hongarije is er zo zeker van dat de problemen los gezien kunnen worden van de eigen economie. Die doet het op dit moment goed bij de gratie van directe buitenlandse investeringen. Multinationals hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd en vormen de ruggengraat van de exportgroei. Maar die multi's kampen op dit moment niet alleen met een Russische crisis, ze staan ook in Azië onder druk, schrijft de Pester Lloyd, die bang is dat de geldkraan langzaam dicht zal gaan. De beursstemming wordt nu eenmaal gezien als graadmeter voor de economie van een land, meent het weekblad, en waarschuwt voor te veel optimisme. “Nog één misstap van het Kremlin en het Hongaarse economische wonder is voorbij.”

    • Renée Postma