Doema stemt pas maandag over premier; Kremlin doet consessies

MOSKOU, 5 SEPT. Op aandringen van president Jeltsin heeft de Doema de stemming over de benoeming van Viktor Tsjernomyrdin tot premier van Rusland verdaagd tot maandagmiddag.

Het Kremlin kwam vrijdag met nieuwe concessies, juist op het moment dat de Doema zich opmaakte om Tsjernomyrdins kandidatuur voor de tweede keer binnen een week te verwerpen. Jeltsin heeft zijn opponenten maandagochtend voor een ronde-tafelgesprek uitgenodigd. Hij is bereid zijn bevoegdheid om ministers te benoemen over te dragen aan het parlement, maar wil niemand anders dan Tsjernomyrdin als regeringsleider.

Communistenleider Gennadi Zjoeganov meent dat Ruslands economische crisis zo dringend aandacht behoeft, dat het land geen drie dagen meer zonder regering kan. Maar namens de grootste Doema-fracties, die samen een meerderheid vormen, eist hij een andere kandidaat-premier, bijvoorbeeld de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov. In de loopgravenoorlog tussen Doema en Kremlin, twee massieve bouwwerken schuin tegenover elkaar in het hart van Moskou, is “een tijdelijke wapenstilstand voor de duur van het weekeinde” bereikt, zei een tv-commentator.

De waardeval van de roebel ging vrijdag gewoon door: de magische koers van 20 roebel voor één dollar werd 's avonds doorbroken, terwijl de dag begonnen was op 16,9. Dat betekent dat de Russische munt sinds de devaluatie van half augustus drie maal in waarde is gedaald. Van onrust of opstootjes is echter geen sprake. Westerse zakenlieden in Moskou zijn veel opgewondener dan de meeste Russen die hun spaargeld zien vervliegen. “Wij zijn het gewend”, is de meest gehoorde reactie.

Ook zijn er nog geen tekenen van muiterij in het leger, al waarschuwen de politici voor een staatsgreep, een burgeroorlog of het uiteenvallen van de Russische Federatie zolang de voormalige grootmacht stuurloos blijft ronddobberen. Wel protesteerde er een dozijn mijnwerkers in het gebouw van de Doema tegen oud-premier Tsjernomyrdin, die volgens hun leuzen net zo'n ramp is voor Rusland als de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl.

    • Frank Westerman