Damrak relatief rustig onder mondiaal tumult

AMSTERDAM, 5 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurzen hebben zich in een week van internationale turbulentie relatief rustig gehouden. Amerikaanse beleggers verkochten afgelopen maandag onder invloed van dalende koersen in Latijns-Amerika en de politieke en monetaire crisis in Rusland op grote schaal hun aandelen. De Dow Jones-index daalde met 6,4 procent en de index van de elektronische Nasdaq schermenbeurs verloor zelfs ruim 8 procent.

Dat er geen fundamentele aanwijsbare reden voor zoveel koersverlies

was, bleek uit de dagen erna. Tokio reageerde niet op Wall Street maar keek vooral naar zijn aansterkende yen ten opzichte van de dollar. Het terugvloeien van kapitaal naar Japan stemde beleggers tevreden.

Amsterdam leek ook nauwelijks onder de indruk van de terugval van Wall Street. Handelaren hadden rekening gehouden met een AEX-bodemstand van 1000 punten. Even na opening van de markt bleef de graadmeter van de belangrijkste koersen echter al steken bij een verlies van 30 punten. De

rest van de dag stond in het teken van herstel. Wall Street sliep een nachtje, keek 's ochtend versuft om zich heen, en stapte na het uitblijven van grote schade elders in de wereld weer vrolijk in de markt

die nu ineens aantrekkelijk was. Woensdag steeg de Dow Jones-index met bijna vier procent. Over de hele week genomen daalde de AEX index met slechts 20 punten en sloot gisteren op 1072,69 punten.

Voor Amsterdam betekenden de internationale gebeurtenissen vooral dat er

veel angst en onrust in de markt is. Beleggers hebben moeite hun richting te bepalen nu de belangrijkste halfjaarcijfers zijn gepubliceerd en ander bedrijfsnieuws uitblijft. In de markt met weinig omzetten schieten de koersen met guldens tegelijk omhoog en naar beneden. “Wie geschoren wordt moet stilzitten”, zei een oudere particuliere belegger deze week.

De opvallendste start van de week werd gemaakt door het bierfonds Grolsch. Het bedrijf bevestigde maandag dat de grootaandeelhouder, de familie Groen, deze zomer benaderd was door de Belgische concurrent Interbrew voor een bod op de aandelen. In de markt werd gefluisterd dat zelfs een prijs van 70 gulden per aandeel was geboden, terwijl Grolsch vorige week vrijdag sloot op 46,50 gulden. De koers schoot maandag met 15 procent omhoog. Het aandeel sloot gisteren op 56 gulden. “Interbrew is duidelijk met een publiciteitsoffensief bezig”, zegt analist D.H.M. Muusers van Friesland Bank Securities. “Met een stormram proberen ze via de familie de met certificaten beschermde aandelen te bemachtigen.”

Volgens Muusers zal het voor Grolsch zeer moeilijk zijn om als zelfstandig bedrijf door te gaan. “In deze markt met zeer sterke concurrenten kunnen ze zich alleen maar specialiseren in bijvoorbeeld speciale bieren. Probleem daarbij is dat de marketingkosten voor al die aparte bieren meteen de pan uit rijzen.”

KPN was deze week een sterke daler. De koers van het fonds stond donderdag en vrijdag onder druk van de door toezichthouder Opta opgelegde tariefsverlaging. Het aandeel daalde in een week tijd met 15 gulden naar 71,30 wat de slotkoers van gisteren was. KPN zou door de tariefsverlaging een miljard gulden aan inkomsten mislopen. “Dat bedrag

vind ik overdreven”, zegt analist J. van Beek van zakenbank Kempen & Co. “Lagere tarieven verhogen het volume van de omzet. Desondanks geloof ik dat de winstgroei hierdoor wel beperkt zal worden.” Hij verwacht sterke fluctuaties. De komende week worden de halfjaarcijfers bekend gemaakt van Vendex, Content, Ordina (dinsdag), Grolsch (woensdag), NBM Amstelland, Heijmans (donderdag) Heineken en Volker Wessels (vrijdag).

    • Sjouke Rijper