'Als ik er de tijd voor heb, strip ik voor wat extra's'

Naam Emirto Rienhart (25) Studie architectuur, TU Delft Bijbaan stripper en lid stadsdeelraad Maandinkomen 2.500 gulden, geen beurs

“Als stripper verdien ik zo'n driehonderd gulden per tien minuten. Dat lijkt leuk verdienen, maar ik heb ook hoge kosten. Ik heb mijn eigen smoking, een marineuniform en een politieuniform, en wat house-achtige kleding. Na elk optreden moet dat worden gestoomd en gestreken. En ik moet regelmatig naar de sportschool om in vorm te blijven.

In mijn tweede studiejaar werkte ik soms vijftien keer in de maand, op allerlei feesten in het land en soms bij mensen thuis. Dan had ik vijfduizend gulden te besteden. Ja, wat doe je daarvan? Decadente dingen. Stond ik in Delft op de bus te wachten, dan nam ik zo de taxi naar mijn huis in Rotterdam.

Om mijn schuldgevoel af te kopen, werd ik lid van Foster Parents. Daar heb ik vier jaar lang geld aan overgemaakt. Dat doe ik niet meer. Nu maak ik een paar honderd gulden over aan D66.

Nu ik fractievoorzitter van D66 in Rotterdam-Noord ben, leef ik een stuk minder flamboyant. Voor mijn politieke werk krijg ik vijftienhonderd gulden in de maand.

Als ik er de tijd voor heb, strip ik voor de extra's. Dat geld gebruik ik om te eten. Ik heb altijd honger, dus daar besteed ik minstens veertig gulden per dag aan. Dan laat ik een lekkere pasta bezorgen, of ik koop een pak luxe danonekwark van 3,50 gulden.

Binnenkort begint de behandeling van de begroting in de stadsdeelraad, dan heb ik weinig tijd om te verdienen. Dan moet ik mijn drie krantenabonnementen betalen van het spaargeld dat ik bij elkaar heb gedanst. Als fractievoorzitter moet je toch weten wat er gebeurt in de wereld.''