Zimbabwe belegt vredesberaad Congo

DURBAN, 4 SEPT. De strijdende partijen in Congo zullen maandag in het Zimbabweaanse toeristenoord Victoria Falls praten over een vredesregeling. Dat heeft de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, gisteren bekendgemaakt op de top van de Beweging van niet-gebonden landen (NAM) in het Zuid-Afrikaanse Durban. Ook Oeganda en Rwanda zullen volgens Mugabe bij het overleg aanwezig zijn.

De Oegandese president Yoweri Museveni gaf gisteren in Durban voor het eerst openlijk toe dat zijn land “al een jaar” troepen heeft gelegerd in het oosten van Congo. De Congolese president Kabila zou daarvoor destijds toestemming hebben gegeven. Museveni's broer en militaire adviseur, generaal-majoor Salim Saleh, liet zich vorige week ontvallen dat Oegandese troepen in Congo “onder vuur lagen” van Kabila's leger en er zijn aanwijzingen dat Oegandese militairen krijgsgevangen zijn gemaakt in het westen van Congo. Museveni zei na onderhandelingen bereid te zijn tot terugtrekking van zijn troepen. De Rwandese president Pasteur Bizimungu volhardde in zijn standpunt dat zijn land geen militairen in Congo heeft. Kabila heeft sinds het begin van de opstand tegen zijn regering zowel Oeganda als Rwanda beschuldigd van een invasie.

Mugabe roemde gisteren de militaire successen die Kabila en zijn bondgenoten Angola, Zimbabwe en Namibië hebben behaald in hun strijd tegen de Congolese rebellen. Voorkomen is dat de regering Kabila ten val werd gebracht, “(de hoofdstad) Kinshasa is veilig” en “er is geen noodzaak meer om te vechten”, aldus Mugabe. “Het is nu aan de twee oorlogvoerende Congolese partijen om het probleem onderling uit te praten.”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, die te gast was op de NAM-top, toonde zich gematigd optimistisch over een oplossing voor het Congolese conflict: “Zo complex als het is, er zijn positieve tekenen.” Annan sprak de afgelopen dagen met alle bij het conflict betrokken partijen. “Het is nu aan de twee groepen landen in Afrika om hun meningsverschillen uit te praten”, zo zei Annan. Hij liet weten dat de VN zich buiten de vredesbesprekingen in Zimbabwe zullen houden.