Zendt lofzang uit op Kim; Noord-Korea lanceerde een satelliet

TOKIO, 4 SEPT. Noord-Korea zegt dat het afgelopen maandag geen ballistische raket heeft gelanceerd, zoals tot dusver werd aangenomen, maar met succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vanochtend meegedeeld.

Volgens het persbureau is de satelliet de ruimte ingeschoten aan boord van een “uit verschillende trappen” bestaande raket. “Onze wetenschappers en technici zijn er in geslaagd om de eerste (Noord-Koreaanse) kunstmatige satelliet de ruimte in te sturen”, aldus KNCA. “De satelliet is uitgerust met de noodzakelijke geluidsinstrumenten en zendt momenteel de melodieën uit van onsterfelijke revolutionaire lofzangen, zoals 'Het lied van generaal Kim il-Sung' (de vier jaar geleden overleden president van Noord-Korea), 'Het lied van generaal Kim Jong-il' (de huidige sterke man), alsmede morsesignalen over 'Het Korea van de Juche' (de officiële staatsideologie van totale onafhankelijkheid).” De satelliet zal volgens het persbureau bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek voor vreedzaam gebruik in de ruimte. “Dit brengt het Koreaanse volk en zijn vrienden trots en vreugde”.

Uit Westerse bronnen is tot dusver geen bevestiging gekomen van de aanwezigheid van een Noord-Koreaanse satelliet in de ruimte. Het tijdstip van de lancering dat KNCA noemt, komt overeen met de gegevens die eerder deze week door de Verenigde Staten en Japan werd gepubliceerd over het afvuren van wat werd omschreven als vermoedelijk “een ballistische tweetrapsraket”, waarvan het eerste deel in de Japanse Zee zou zijn terecht gekomen, en het tweede deel over Japan heen zou zijn gevolgen en neer zijn gekomen in de Stille Oceaan.

Vanochtend nog waarschuwde de Japanse minister van Defensie, Fukushiro Nukaga, dat Japan het recht heeft om terug te slaan indien het met raketten wordt aangevallen. Eerder zei de regering in Pyongyang dat Japan niet zo'n “drukte” moest maken over iets waarvan het niet wist wat het precies is.

Het opmerkelijke nieuws over de lancering komt aan de vooravond van de 50-ste verjaardag van Noord-Korea, volgende week. Waarnemers verwachten dat Kim Jong-il, de zoon van president Kim, dan tot president zal worden benoemd. Morgen komt het volksparlement bijeen, vermoedelijk om Kim voor te dragen.