Winst Ahold-concern stijgt 31 procent

ZAANDAM, 4 SEPT. Detailhandelsconcern Ahold, eigenaar van onder meer de Albert Heijn-supermarkten, heeft in het tweede kwartaal 1998 een nettowinst behaald van 271 miljoen gulden, 31 procent meer dan een jaar eerder.

Door de overname van de Amerikaanse keten Giant Food Inc, waarvoor deze maand voor 4 miljard gulden aandelen en obligaties worden geplaatst, heeft Ahold de winstverwachting voor volgend jaar verhoogd. De winst per aandeel zal volgens Ahold, bij een gelijkblijvende dollarkoers, in 1999 met 20 procent kunnen toenemen.

Na de overname van Giant, die binnen een paar weken moet zijn afgerond, beschikt Ahold over voldoende middelen om een acquisitie tot zo'n 5 miljard gulden te financieren zonder nieuwe emissie. Dat heeft Ahold gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarcijfers. De koers van het aandeel Ahold op de Amsterdamse beurs steeg gisteren met 60 cent tot 61,90 gulden.

“Onze strategie is ongewijzigd”, zei bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van Ahold gisteren ter toelichting op de cijfers. “Geografisch gezien zullen we onze positie in Nederland en de VS verder versterken. Tegelijkertijd gaan we door met de opbouw van activiteiten in belangrijke groeimarkten als Centraal- en Zuid-Europa, Latijns Amerika en Azië.”

De omzet in het tweede kwartaal nam met 11 procent toe tot 12,9 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat steeg met 20 procent tot 498 miljoen gulden. De winst per aandeel steeg met 21 procent. Gecoorigeerd voor de hogere wisselkoers van de Amerikaanse dollar (2,02 gulden nu tegen 1,94 gulden vorig jaar) steeg de winst per aandeel met 17,5 procent.

In Nederland (Albert Heijn, Schuitema, Etos, Gall & Gall) steeg de omzet met 5,6 procent tot 3,9 miljard gulden en het bedrijfsresultaat met 10,3 procent tot 142 miljoen gulden. De omzetstijging bij de winkels van Albert Heijn was iets hoger dan het gemiddelde (5,8 procent), de omzetstijging bij Schuitema (onder meer C1000) was zelfs 6,8 procent. Bij de vijf Amerikaanse ketens, die voor meer dan de helft van de concernomzet zorgen, steeg de omzet met 4,2 procent tot 3,5 miljard dollar en het bedrijfsresultaat met 15,2 procent tot 164 miljoen dollar.

Voor dit jaar herhaalde Ahold de verwachting dat de nettowinst en de winst per aandeel “belangrijk hoger” zullen zijn. Dat is jargon voor een stijging van 12 tot 20 procent. Bij gelijkblijvende dollarkoersen rekent Ahold voor jaar op een stijging van 20 procent, voor de twee jaar erna 15 procent.

Over het eerste halfjaar bedroeg de nettowinst 564 miljoen gulden, 28 procent meer dan een jaar eerder.