Weekbladpers eist geld voor WK-kaartjes terug

UTRECHT, 4 SEPT. Uitgeverij Weekbladpers heeft gisteren in Utrecht in een kort geding restitutie geëist van de 38.000 gulden die de uitgeverij betaalde aan het reisbureau Travel Desk voor dertig arrangementen voor het WK-voetbal. De WK-reizen moesten worden geannuleerd omdat Travel Desk de toegangsbewijzen voor de wedstrijd Nederland-Mexico niet kon leveren.

Travel Desk had op zijn beurt de kaartjes besteld bij touroperator Tickets and Events, maar die kon evenmin zijn verplichtingen nakomen. Het reisbureau heeft inmiddels een claim neergelegd bij de in surseance verkerende touroperator.

De Weekbladpers, uitgever van onder meer Voetbal International, wilde hier niet op wachten. Advocaat J. Janse de Jonge: “Ons interesseert het niet wie de uiteindelijke schuldige is in de verkoopketting. De Weekbladpers heeft voor die kaartjes betaald. Nu willen we het geld terug.” Behalve restitutie van de betaalde 38.000 gulden eist de Weekbladpers duizend gulden incassokosten. De rechter doet dinsdag uitspraak.

Travel Desk was gisteren niet aanwezig op de zitting in Utrecht. Wel liet het reisbureau via een brief de Weekbladpers en andere gedupeerde klanten weten opnieuw te willen overleggen over terugbetaling. Directeur G. Lammers zegt dat hij voor 1,5 miljoen gulden bestellingen heeft gedaan bij Tickets and Events. Daarvan is slechts een gedeelte betaald. Lammers: “Na de WK-voorrondes kregen we in de gaten dat het mis ging en hebben we de verdere betalingen stopgezet.” De Weekbladpers had de dertig arrangementen voor de poulewedstrijd Nederland-Mexico op 8 april aangeboden aan lezers van Voetbal International. 'Reis met de Voetbal International pro-club naar het WK', was er te lezen in paginagrote advertenties.

Op 19 juni, zes dagen voor de wedstrijd Nederland Mexico, moesten de WK-reizen echter ijlings worden afgebeld, toen Travel Desk liet weten dat het geen kaartjes had weten te bemachtigen. Voetbal International heeft de gedupeerde lezers inmiddels schadeloos gesteld. Ook is hun de mogelijkheid geboden de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal tussen Ajax en PSV, die op 16 augustus werd gespeeld, bij te wonen. Vrijwel alle lezers van Voetbal International hebben hier gebruik van gemaakt.