Volleyballers kwetsbaar onder druk

SNEEK, 4 SEPT. Sinds Nederland in het volleybal grote titels wint, kan de nationale ploeg niet meer onopgemerkt verliezen. Bondscoach Toon Gerbrands had na de recente nederlagen tegen Bulgarije en Tsjechië “een collectieve paniek” in het land bespeurd. Hij werd er door Jan en alleman op aangesproken. Woensdag nog, de dag voor het duel tegen Finland (3-0) in Sneek, had een autodealer hem in het het hotel nog duidelijk gemaakt dat een dergelijk resultaat een blamage was. Gerbrands nam het voor kennisgeving aan en nodigde de man uit zijn ploeg te komen aanmoedigen.

De Nederlandse volleyballers voelden gisteravond duidelijk de druk op hun schouders. Ze wisten dat ze aan hun stand verplicht waren om de Finnen te verslaan en dat ze bovendien niet mochten verliezen omdat anders de kwalificatie voor het EK in gevaar zou komen. Dat was de spelers aan te zien. Ze waren zeer kwetsbaar en speelden wisselvallig. De zege op het middelmatige Finland betekende uiteindelijk een grote opluchting. “We hebben hier twee wedstrijden gespeeld, één tegen Finland en één tegen onszelf”, constateerde Gerbrands na het duel in zijn geboortestad Sneek.

Bijna wonnen de Finnen voor het eerst sinds 1990 een set van Nederland. Finland kwam in de tweede set met 14-12 voor, maar het verlies kon nog net worden afgewend door de thuisploeg: 16-14. Dat was volgens Gerbrands dé winst van deze wedstrijd, want tegen de Bulgaren en Tsjechen waren zijn spelers vorige maand niet in staat geweest een dergelijke achterstand goed te maken. Marko Klok was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de ommekeer. Bij een 8-10 achterstand had hij de teleurstellend spelende Guido Görtzen vervangen. Klok serveerde en passte goed, haalde moeilijke ballen van de grond en, misschien wel het belangrijkste, pepte zijn teamgenoten op.

Klok is een bijzondere verschijning in de Nederlandse ploeg. Hij werd dit jaar door Gerbrands bij de selectie gehaald als libero. De speler in deze nieuw gecreëerde positie is een superverdediger. Hij kan onbeperkt in het achterveld worden ingebracht, maar hij mag niet aanvallen. Klok moest even aan die beperking wennen, maar kweet zich daarna in de World League uitstekend van zijn taak. In de EK-kwalificatie wordt niet met een libero gespeeld. Toch bleef Klok bij de selectie en bewees hij gisteravond meer te kunnen dan verdedigen. “Dat was geen grote omschakeling voor me. Zo ben ik gewend te spelen bij Maaseik', zei Klok na afloop.

Klok (30), die al in de tijd van Arie Selinger tot de nationale selectie behoorde, is na het vertrek van Peter Blangé de oudste speler van het Nederlands team. Maar dat is niet de reden dat hij zich opwerpt als een van de aanjagers van de ploeg. Die eigenschap heeft hij van nature. Het team kan zo'n speler momenteel goed gebruiken. Niet voor niets werd Klok onlangs in de plaats van Görtzen tot vice-aanvoerder benoemd. In zijn hart hoopt Klok dat hij als allrounder naar het komende WK in Japan meemag, maar Gerbrands overweegt dat niet. “Iedereen is jaloers op ons. Marko is de beste libero ter wereld. In die positie heb ik de zekerheid dat hij in het veld staat”, aldus de coach.

Görtzen heeft veel meer moeite met zijn verantwoordelijkheden dan Klok. De Limburger, een van de twee overgebleven basisspelers van de gouden olympische ploeg, kwam tegen de Finnen niet in zijn spel. Voor Gerbrands zat er niets anders op dan hem te vervangen. Het was een tegenslag voor Görtzen om anderhalve set vanaf de bank te moeten toekijken. Daarom sprak Gerbrands tijdens de wedstrijd en na afloop onder vier ogen met hem. “Hij voelde zich niet lekker en begreep gelukkig waarom hij was vervangen.”

Een ander zorgenkind bij Oranje is spelverdeler Misha Latuhihin. Uitgerekend nu hij Blangé definitief moet vervangen, kampt hij met een vervelende blessure aan de rechterenkel. Meteen na de wedstrijd in Sneek werd het lichaamsdeel in ijs verpakt. “Ik ben gewoon te vroeg begonnen”, legde Latuhihin uit. “Maar ik móest wel spelen, Peter is weg en Frank Denkers is geblesseerd.” De onwillige enkel belemmert hem in zijn acties. “Ik kan maar voor zo'n zeventig procent springen. Het is vervelend dat ik de ploeg zo niet beter kan laten spelen.” Als na Blangé ook Latuhihin wegvalt, zou dat desastreus zijn voor de Nederlandse ploeg. “Er kan niks kapot gaan in die enkel”, wist de spelverdeler. “Maar ik kan het me ook niet veroorloven dat iemand nog een keer op mijn voet springt.”

Het gehavende Nederland zal in de komende kwalificatieduels tegen Tsjechië (zondag) en Bulgarije (woensdag) beter moeten presteren dan gisteravond. Deze twee lastige ploegen wonnen onlangs van Oranje en zijn de directe concurrenten in de strijd om de twee EK-plaatsen in de poule. “We moeten vol aan de bak”, wist Gerbrands.

    • Hans Klippus