Verdachte Maurik liep bij Riagg

ARNHEM, 4 SEPT. De 37-jarige inwoner van Maurik die verdacht wordt van verkrachting van een veertienjarig weesmeisje uit Hongarije, is in 1996 door het Riagg behandeld wegens zijn “ongezonde belangstelling in kinderen”. Dat zegt justitie in Arnhem.

De man werd vorige week donderdag samen met zijn 31-jarige vrouw opgepakt, nadat het Hongaarse meisje, dat bij het gezin vakantie vierde, aangifte had gedaan bij de politie van verkrachting. Bij huiszoeking werden duizenden foto's en honderden videobanden gevonden. Op de foto's staan onder andere “schaars geklede kinderen”. Het echtpaar fungeerde al een aantal jaren als gastgezin voor organisaties die Oosteuropese kinderen in Nederland de vakantie laat doorbrengen. In 1992 en in 1995 werden de kinderen bij het echtpaar weggehaald, omdat de organisatie het niet vertrouwde.

De man kwam daarna in 1996 in aanraking met de politie, toen een foto-ontwikkelcentrale een rolletje van hem ontwikkelde en daarop opnames van bijna naakte kinderen onder een douche aantrof. De centrale waarschuwde de politie. Die kwam na onderzoek tot de conclusie dat het niet om strafbare feiten ging. Omdat de man in een gesprek met de politie duidelijk maakte een bijzondere belangstelling voor dergelijke taferelen te hebben, werd hem aangeraden zich onder behandeling van het Riagg te stellen. Ook werd hem gevraagd de politie op de hoogte te houden. De man voldeed aan beide wensen. Op zeker moment stopte de behandeling. Bij het Riagg wil niemand op de zaak reageren.