Tietmeyer: geen wereldrecessie

FRANKFURT, 4 SEPT. President Tietmeyer van de Bundesbank verwacht niet dat de onrust op de financiële markten zal uitlopen op een internationale recessie.

Ook ziet hij in de huidige situatie geen aanleiding de rente in Duitsland te verlagen om de beurzen te steunen. Volgens Tietmeyer zijn de VS en Europa sterk genoeg om de problemen in het Verre Oosten, Rusland en Latijns Amerika aan te kunnen. “Het is duidelijk dat er in enkele regio's kritieke ontwikkelingen zijn. Maar om nu te zeggen dat de wereld in een financiële crisis zit, gaat te ver”, aldus Tietmeyer op een bijeenkomst met financiële journalisten. In de inzinking op de westerse effectenbeurzen ziet de Bundesbank-president geen crisissymptoom. De aandelenkoersen waren op een niveau gekomen dat ze kwetsbaar maakte. “Een zekere correctie hing in de lucht.” Ook over de koersval die de dollar de afgelopen dagen liet zien, maakt Tietmeyer zich niet al te druk. Hij wijt die vooral aan technische oorzaken, en niet aan fundamentale factoren. Veel valutahandelaren schrijven de zwakte van de dollar toe aan vrees voor gevolgen van een verslechtering van de situatie in Latijns Amerika voor de VS. Een verlaging van de rente door de Bundesbank zou volgens Tietmeyer “niet passen in de Duitse of de Europese context”. Het rentepeil in Duitsland staat de economische groei volgens hem niet in de weg. Een verlaging kan zelfs contraproductief werken. “De ervaring in Japan heeft laten zien dat een al te soepel monetair beleid zeer problematisch kan zijn.”