Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over storingsapparaatjes voor het GSM-verkeer in restaurants en cafés. Ook een gesprek met de opvolgster van Moeder Teresa, Nirmala. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. de stemming in de Doema over het premierschap van Tsjernomyrdin. Ned.1, 20.29-20.59u.

Nova. Ook aandacht voor de politieke spanningen in Moskou en een reportage over het nieuwe cabaret- en muziekduo Acda & De Munnik. Ned.3, 22.33-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders. Over de Japanse bezetting in Nederlands-Indië waar de in 1993 overleden Jack Boer (BPM-employé en reserve Knil-officier) actief betrokken raakte bij het verzet tegen de Japanners. Zijn vrouw en enkele Nederlanders die hun leven aan hem te danken hebben vertellen over hun ervaringen. Ned.2, 23.35-0.22u.

KUNST

Weerzien op 3. Zie TV-vooraf. Ned.3, 0.39-1.41u.

FILM

. Circle of Friends (Pat O'Connor, 1995, Ierland/VS). Warm humanistische Bildungsfilm over meisjesvriendschap en volwassen worden in het conservatieve Ierland van 1957 moet het hebben van de nostalgische sfeer en het naturel van de hoofdrolspeelsters. Ned.3, 19.57-22.00u.

. The Pink Panther (Blake Edwards, 1964, VS). Doldwaze komedie waarin Peter Sellers voor het eerst te zien was als blunderende inspecteur Clouseau. In Zwitserland jaagt hij op een juwelendief. Ook met Claudia Cardinale en David Niven. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Die Hard II: Die Harder (Renny Harlin, 1990, VS). Vervolgfilm vertoont dure staaltjes acties. Bruce Willis is andermaal 'een Rambo met een wijkende haargrens'. Vrijwel in zijn eentje dient hij op kerstavond een groep terroristen uit te schakelen, die de verkeerstoren van de luchthaven van Washington op afstand kunnen bedienen. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993, VS). Onopgesmukt geregisseerde, politieke doorsneethriller met intelligent scenario. Clint Eastwood excelleert als de gedesillusioneerde voormalige bodyguard van JFK, die faalde in zijn opdracht en een herkansing krijgt geboden als zich met Johan Malkovich een potentiële moordenaar van de nieuwe president aandient. Belg.1, 21.30-23.35u.

Showgirls (Paul Verhoeven, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 22.00-0.15u., met reclame.

. Trois couleurs: bleu (Krysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Zwitserland/Polen). Eerste deel van Kieslowski's trilogie over de principes van de Franse Revolutie - Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap - beschrijft het rouwproces van een vrouw (Juliette Binoche) die haar man en kind verloren heeft. Winnaar van een Gouden Leeuw lijkt o.m. te gaan over de dolgedraaide vrijheid van meningsuiting, die gevoelens exploiteert en prostitueert. Menigeen ergerde zich groen en geel aan de mystificatiezucht en bombastische retoriek van de apocalyptische moralist. Belg.2, 23.00-0.35u.

Marie Antoinette is niet dood (Irma Achten, 1995, Nederland). Tweede speelfilm van de regisseuse van Belle is een origineel, operatesk vormgegeven verzameling verbrokkelde sketches over de Oostenrijkse prinses Marie Antoinette, betoverend gespeeld door Antje de Boeck. Achten betoogt dat vrouwen slechts beoordeeld worden op hun waarde als seksueel object. Ned.3, 23.06-0.38u.

Greystoke: the Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Hugh Hudson, 1984, Engeland). Authentiek ogende maar hinderlijk inconsequente verfilming van Edgar Rice Burroughs' 'Tarzan of the Apes' legt de nadruk op Tarzans verblijf in de mensenmaatschappij van de laat 19de-eeuwse Engelse adel. Overtuigende hoofdrol van Christopher Lambert en laatste rol van Ralph Richardson. BBC1, 23.20-1.30u.

. Die flambierte Frau (Robert van Ackeren, 1983, West-Duitsland). Licht controversiële film gaat volgens de destijds met zowel Fassbinder als Chabrol vergeleken maker over 'burgerlijke nieuwsgierigheid'. Uit bourgeoismilieu gevallen Gudrun Landgrebe ontpopt zich tot SM-call girl en gaat relatie aan met jaloerse gigolo Matthieu Carrière. Duitsl.1, 0.35-2.15u.

Fear No Evil (Frank LaLoggia, 1981, VS). Griezelfilm. Duivel neemt bezit van timide student. RTL5, 0.55-2.40u., met reclame.

Il grande condottieri (Marcello Baldi, 1968, Italië). Spektakelfilm over Gideon en Samson. Duitsl.2, 0.55-2.35u., tweetalig.

Percy (Ralph Thomas, 1971, Engeland). Fallische lachfilm. Man gaat na penistransplantatie op zoek naar de donor. BBC1, 1.30-3.10u.

The More Things Change (Robyn Nevin, 1986, Australië). Drama bestudeert, fijnzinnig, geestig en oprecht, de erosie in het huwelijk van een stel dat zich met zoontje heeft teruggetrokken in een boerderij. BBC2, 2.05-3.40u.

Saddle the Wind (Robert Parrish, 1958, VS). Smakelijke, mooi gespeelde western. Vreedzame rancher Robert Taylor moet zijn revolvers weer oppakken als jongere broer John Cassavetes de rust in het dal verstoort. Ook met Julie London. Duitsl.1, 2.15-3.35u., nagesynchroniseerd.

The Secret Garden (Fred M. Wilcox, 1949, VS). Verfilming van roman van Francis Hodgson Burnett is een charmante Victoriaanse fabel over weesmeisje dat alom levensvreugde introduceert door vervallen tuin op te knappen. Morgen, Duitsl.1, 11.00-12.30u., nagesynchroniseerd.

This Is the Army! (Michael Curtiz, 1943, VS). Irving Berlin kreeg destijds de Medal of Merit voor zijn composities voor patriottische musical over soldaten die een revue opvoeren. Berlin zingt zelf het liedje 'How I Hate to Get Up in the Morning'. Ook met George Murphy, Joan Leslie, Ronald Reagan. Morgen, SBS6, 11.15-13.20u., met reclame.