Ramsj

A.S. Byatt: Babel Tower. Paperback, Random House 1996 van ƒ 37,50 voor ƒ 12,50. Het Martyrium, Amsterdam.

'Ongetwijfeld zal dit boek een 'omgevallen boekenkast' worden genoemd. Maar er zijn heel wat vervelender boekenkasten om onder te belanden dan die van Byatt', aldus Margot Engelen in deze krant over Babel Tower, een 'postmoderne ideeënroman' vol met citaten uit het werk van onder anderen Eliot, Beckett, Lawrence, Blake, Wordsworth, Auden en - curieus genoeg - Simon Vinkenoog. Tussen alle literaire bedrijven door probeert heldin Frederica het juiste evenwicht te vinden tussen geestelijk en lichamelijke liefde. Bij het Martyrium (en ook bij Nayler & Co) is eveneens te vinden: Anatomy of restlessness, een bunden met verspreid werk van Burce Chatwin, met als hoogtepunt een autobiografisch stuk over zijn familie, kindertijd en de jaren die voorafgingen aan zijn befaamde reis naar Patagonië (gebonden, van ƒ 58,50 voor ƒ 14,90).

    • Henk Lagerwaard