Ramsj

Arthur Lening (introductie): i 10. Internationale Revue 1927-1929. Paperback, Kraus 1979, van ƒ 125,- voor ƒ 69,50. De Verbeelding, Amsterdam. Van Gennep, Amsterdam.

'De Internationale Revue i 10 wil een orgaan zijn van alle uitingen van den modernen geest, een dokumentatie van de nieuwe stroomingen in kunst en wetenschap, philosophie en sociologie', zo beloofde Lehning in het eerste nummer van i 10, het legendarische avant-garde tijdschrift dat in 1927 voor het eerst verscheen. Samen met zijn mederedacteuren (onder wie de architect J.J.P. Oud) slaagde Lehning erin een vooraanstaand gezelschap bij zijn project te betrekken: Walter Benjamin, Kandisky, Mondriaan en Gabo om slechts enkele namen te noemen. Kraus zorgde (bijna twintig jaar geleden alweer) voor de complete herdruk van het tijdschrift.

    • Henk Lagerwaard