Prinses Irene

Irene van Lippe Biesterfeld komt met een vervolg op haar boek Dialoog met de natuur, maar verandert van uitgeverij. Samen, de natuur als familie verschijnt eind volgende maand bij Uitgeverij Fontein. Van Dialoog met de natuur werden de afgelopen drie jaar 77 duizend exemplaren verkocht, waarmee het voor de kleine in New Age gespecialiseerde uitgeverij een ongekende bestseller was. Het boek baarde opzien omdat de zus van de koningin erin onthulde geregeld met bomen te spreken. Het boek wordt inmiddels in het Frans, Duits, Engels en Italiaans vertaald.

Hans Bienefelt van Ankh-Hermes heeft 'met pijn in het hart' van de prinses gehoord dat zij een andere uitgever prefereert. 'Uit een diepte-interview in het blad Vorsten begrepen wij dat er weer een boek aan zat te komen, maar uiteindelijk bleek dat ze dat niet bij ons wilde publiceren. Ze heeft frank en vrij gekozen en het ons keurig meegedeeld. We hebben geprobeerd haar over te halen, maar zonder resultaat.' Irene heeft volgens Bienefelt de mogelijkheid opengelaten dat een volgend boek weer bij Ankh-Hermes verschijnt. 'Ze kiest volgens mij per boek voor een uitgeverij. Vroeger heeft ze bij een andere uitgeverij weleens een feministisch boek gepubliceerd.'

Een reden voor haar overstap heeft Irene niet gegeven. 'Het zal niet voor het geld zijn,' denkt Bienefelt. 'Waarschijnlijk heeft men bij Fontein een beter netwerk.' Volgens M. Oldhof van die uitgeverij heeft de prinses gewoon zelf opgebeld. 'Ik nam de telefoon op en meende haar stem te herkennen. We waren allemaal stomverbaasd.' Over de motieven van Irene tast ook zij in het duister. 'Ik heb allen begrepen dat zij zich zelfstandig genoeg acht om per boek een andere uitgever te nemen.' Het boek bevat onder andere bijdraen van mensn de de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan de natuurcursussen die de prinses heeft gegeven.

    • Arjen Fortuin