Ook Fujitsu sluit Engelse chipsfabriek

TOKIO, 4 SEPT. Na Siemens sluit ook Fujitsu een halfgeleiderfabriek in Noord-Engeland. Het Japanse computerconcern liet vanmorgen weten later op de dag mededelingen te doen. Volgens een Brits tv-station is het besluit daartoe al genomen. De fabriek staat in Newton Aycliffe, in het kiesdistrict van de Britse premier Blair. Fujitsu maakt er onder meer geheugenchips van het dram-type. De prijzen daarvan zijn scherp gedaald door overaanbod op de wereldmarkt. Bovendien heeft Fujitsu te kampen met een duur pond.

De fabriek ging in 1991 open en telt 570 werknemers. Fujitsu investeerde indertijd 350 miljoen pond. Plannen voor de bouw van een tweede productielijn werden onlangs al geschrapt.

In juli liet het Duitse Siemens weten af te willen van zijn halfgeleiderfabriek in Tyneside, die pas twee jaar draait en 1.100 mensen in dienst heeft. Het bedrijf wordt verkocht of gesloten.