Massamoord in Mazar-i-Sharif ontkend; Amnesty: slachting bij actie Talibaan

NEW DELHI, 4 SEPT. Talibaan-milities hebben vorige maand in het noorden van Afghanistan duizenden burgers gedood bij de verovering van Mazar-i-Sharif. Ook zouden de Talibaan 10 Iraanse diplomaten van het consulaat in de stad en een journalist hebben vermoord en begraven in een massagraf.Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van verslagen van ooggetuigen in Mazar-i-Sharif. De Talibaan-beweging ontkent dat zij schuldig is aan een massaslachting in Mazar-i-Sharif.

Volgens Amnesty International hebben de Talibaan-troepen “systematisch duizenden etnische Hazara-burgers gedood tijdens de eerste drie dagen na hun militaire overname van Mazar-i-Sharif op 8 augustus”. De Hazara's vormen een omvangrijke etnische groep in Midden- en Noord-Afghanistan.

Volgens het Amnesty-rapport zijn de slachtoffers “bewust vermoord in hun huizen, in de straten waar hun lichamen verscheidene dagen hebben gelegen en op plekken tussen Mazar-i-Sharif en Hairatan”, een rivierhaven op de grens met Oezbekistan.

Veel van de slachtoffers waren burgers, inclusief vrouwen, kinderen en ouderen die werden neergeschoten toen ze de stad uitvluchtten, aldus Amnesty. Mazar-i-Sharif werd voor buitenlandse media en onafhankelijke waarnemers afgesloten nadat de Talibaan de stad hadden veroverd.

De kans lijkt groot dat de Talibaan wraak hebben willen nemen voor hun militaire nederlaag vorig jaar in Mazar-i-Sharif, waarbij enkele duizenden Talibaan-strijders zouden zijn gedood door troepen van de oppositie. De Talibaan-milities hadden de stad vorig jaar mei enkele dagen in handen.

Ook schrijft Amnesty International in zijn rapportage dat de Talibaan tien Iraanse diplomaten en een journalist hebben zouden hebben vermoord “toen Talibaan-milities het Iraanse consulaat in Mazar-i-Sharif binnengingen”. Volgens ooggetuigen zouden de lichamen twee dagen in het consulaat hebben gelegen “voordat ze werden begraven in een massagraf” bij een meisjesschool, aldus Amnesty.

De spanning tussen de Iraanse regering en de Talibaan zijn sinds de vermissing van de diplomaten en de journalist zeer hoog opgelopen. De afgelopen drie dagen hielden Iraanse troepen een grote militaire oefening langs de grens met Afghanistan als waarschuwing aan het Talibaan-bewind. De Talibaan-leiders hebben steeds ontkend dat zij de diplomaten en de journalist van het persbureau IRNA vasthouden. Mullah Mohammed Omar, de hoogste Talibaan-leider, zei deze week dat de Iraniërs “vermoedelijk dood” zijn.

Wel hebben de Talibaan toegegeven dat zij 30 Iraanse vrachtwagenchauffeurs in Mazar-i-Sharif in hechtenis hebben genomen. Drie van hen, en twee andere Iraanse gevangenen werden gisteren vrijgelaten. Het vijftal kwam gisteren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad aan.

De Iraanse regering heeft nog niet gereageerd op de rapportage van Amnesty over de vermiste Iraniërs. Wel zei een legercommandant dat de 70.000 troepen voorlopig langs de Afghaanse grens gelegerd zullen blijven.

Een woordvoerder van de Talibaan zei gisteren dat de beschuldigingen van Amnesty over de massaslachting in Mazar-i-Sharif “vals” zijn. De aantijgingen komen voort uit “propaganda” van de oppositie in het noorden, aldus de woordvoerder in Kandahar, het Talibaan-hoofdwartier in het zuiden van Afghanistan.