Mahathir zet zijn opponent uit partij

SINGAPORE, 4 SEPT. De Maleisische regeringspartij UMNO van premier Mahathir Mohamad heeft gisteren het lidmaatschap beëindigd van de eerder deze week ontslagen vice-premier Anwar Ibrahim.

Premier Mahathir wilde gisteren niet uitweiden over het besluit van de partij, de Verenigde Nationale Organisatie van Maleiers (UMNO). “We vinden hem niet langer geschikt”, zei hij alleen. Mensenrechtenorganisaties en oppositiepartijen hebben felle kritiek geuit op Mahathir omdat hij geen reden wil geven voor Anwars verwijdering uit de politiek.

Tegen de 51-jarige Anwar loopt inmiddels een politie-onderzoek. Hij wordt onder meer verdacht van seksuele uitspattingen met zowel vrouwen als mannen. Verder zou hij nonchalant zijn omgesprongen met geheime overheidsinformatie en zou hij rond de verkiezingen in 1995 een gift van 60 miljoen ringgit (ruim 30 miljoen gulden) hebben ontvangen. Anwar ontkent alle beschuldigingen en spreekt van een “samenzwering op het hoogste niveau”. “Ik heb mijn hele leven gevochten en ook nu zal ik terugvechten. Ik heb voldoende bewijzen om mijn onschuld te bewijzen”, zei Anwar gisteren.

Mahathir zei gisteren voorlopig geen opvolger in zijn regering aan te zullen wijzen voor Anwar, die naast vice-premier ook minister van Financiën was. De 73-jarige premier, die al 18 jaar de politieke macht in Maleisië in handen heeft, zal zelf beide functies vervullen tot de partijverkiezingen van UMNO volgend jaar.

Anwar en Mahahthir spraken elkaar het afgelopen jaar steeds vaker tegen wanneer het ging over oplossingen om de zieltogende economie te redden. De liberale econoom Anwar wilde Maleisië via een sobere IMF-achtige politiek uit het dal trekken, Mahathir voelt meer voor een zachtere aanpak en wil Maleisië minder bevattelijk maken voor externe invloeden. Dinsdag, daags voor het ontslag van Anwar, maakte Mahathir nieuwe maatregelen bekend om het kapitaalverkeer te beperken en de werking van de vrije markt in te dammen.