Lewinsky

De Amerikaanse oud-stagiaire Monica Lewinsky is bezig haar verhaal over wat president Clinton 'een ongeoorloofde relatie' noemde, als boek te verkopen. Het roddelblad Star zou al een miljoen dollar hebben geboden voor Lewinsky's verhaal en deze week meldt The New Yorker dat uitgeverij HarperCollins het dubbele bedrag geboden zou hebben. Onzin, volgens Judith Regan van die uitgeverij. 'Ik heb haar voor het laatst in januari gesproken.'

Zij vermoedt dat Marcia Lewis, de moeder van Monica Lewinsky, het gerucht heeft verspreid om de prijs van de rechten op te drijven. Lewis schreef zelf enige jaren geleden het boek The private lives of the three tenors; behind the scenes with Placido Domingo, Luciano Pavarotti and Jose Carreras. Ze zou een relatie met Domingo hebben gehad.

Hoewel Lewis tien miljoen dollar voor haar dochter probeert los te krijgen, is het de vraag of dat zal lukken. Lewinsky is niet populair en het boek dreigt pas te verschijnen wanneer de affaire uit de publiciteit is geraakt. Veel Amerikaanse uitgevers hebben zich de afgelopen jaren in de vingers gesneden door astronomische voorschotten te betalen aan betrokkenen bij het O.J. Simpson-schandaal voor boeken die na hun verschijnen nauwelijks de aandacht trokken. De uiteindelijke waarde van Lewinsky's verhaal wordt door uitgevers op een of twee miljoen dollar geschat.

    • Arjen Fortuin