KPN verder onderuit op beurs

AMSTERDAM, 4 SEPT. Op een rustige Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen van de meeste hoofdfondsen vanochtend gestegen. ASM Lithography en Elsevier stegen het hardst. Net als gisteren was KPN de grootste verliezer. De toonaangevende AEX-index klom met 14,11 punten naar 1083,94 punten.

“Het kan nog zo'n beetje alle kanten op, terwijl er tot nu toe weinig gebeurt,” zei de commissionair. “De omzetten zijn laag, een enkele uitzondering daargelaten.”

Het telecomfonds KPN was een uitzondering. Het concern wordt door toezichthouder Opta gedwongen de telefoontarieven te verlagen. Dit gaat het bedrijf circa 1 miljard gulden aan inkomsten schelen. Beleggers namen gisteren al een voorschot op dat nieuws. De koers daalde met 7,10 naar 74 gulden. Vanochtend daalde het aandeel nog eens met drie gulden naar 71 gulden. Eind juni was het aandeel KPN nog 121,80 gulden waard. In procenten gemeten waren ASM Lithography en Elsevier opvallende winnaars. Beide koersen stonden de afgelopen tijd onder druk. ASM steeg met 1,50 naar 38,40, Elsevier ging met 0,90 gulden omhoog naar 26,20 gulden.

Een andere stijger van vanochtend was Fortis. Beleggers reageerden op goede halfjaarresultaten die vanochtend bekend werden gemaakt. Het aandeel van de bank-verzekeraar steeg met twee gulden naar 128 gulden.

“Koopjesjagers slaan hun slag,” meent een handelaar. “Zolang de beurs zo volatiel (beweeglijk) is, wagen steeds meer mensen een gokje. Gisteren had ik een belegger die enkele tienduizenden stukken KPN kocht, toen het aandeel heel snel naar het laagste punt was gezakt. Toen daarna weer enig herstel optrad heeft hij ze dezelfde dag met 4,00 gulden winst verkocht.”

Rond Akzo bestond vanochtend even onzekerheid vanwege speculatie met de aandelen vanaf de optiebeurs. Aanvankelijk verloor het chemiefonds 3 gulden, maar in de loop van de ochtend volgde herstelde de koers met een winst van 2,80 op 80 gulden.

De dollarkoers herstelde na gisteren met twee cent te zijn gedaald. De koers stond vroeg in de middag op 1,9649 gulden, ruim anderhalve cent hoger dan gisteren.

NEW YORK De Dow Jones-index van de effectenbeurs van New York is gisteren met 100,15 punten (1,3 procent) gedaald naar 7682,22 gulden. De bezorgdheid over de financiële markten en dan vooral over Rusland, waar de roebel verder daalde had de overhand.

Vooral de bankfondsen hadden het gisteren te verduren. De luchtvaartsector deed het ook slecht, niet in de laatste plaats door de ramp met een vliegtuig van Swissair, de staking bij Northwest en een winstwaarschuwing van America West Airlines.

TOKIO De Nikkei-index van de effectenbeurs in Tokio daalde met 218,33 punten (1,5 procent) naar 14.042,91 punten. De meeste andere beurzen in het Verre Oosten deden het beter. In Singapore bleef het verlies beperkt tot 0,9 procent en in Zuid-Korea tot 0,2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong won 2,3 procent, terwijl de koersen in Taiwan met 3,4 procent stegen.

In Maleisië boekte de beursindex een spectaculaire stijging van ruim 16 procent, maar die kwam wel kunstmatig tot stand.