In reactie op Maleisië; Singapore dekt risico's met ringgit af

SINGAPORE, 4 SEPT. De financiële autoriteiten in Singapore hebben samen met 32 internationale banken een antwoord gevonden op de nieuwe strikte valutaregels die deze week in Maleisië zijn aangekondigd.

Met het akkoord voorkomen de banken dat zij miljarden dollars verlies lijden op toekomstige transacties in de Maleisische ringgit.

Maleisië maakte eerder deze week een nieuw reddingsplan voor de in diepe crisis verkerende economie bekend. De nieuwe maatregelen draaien om beperking van het kapitaalverkeer en zijn gericht op stabilisatie van de nationale munt, de ringgit, die sinds het begin van de crisis ruim veertig procent van zijn waarde heeft verloren. Maleisië heeft nu een vaste wisselkoers vastgesteld voor de ringgit en beperkt de handel in de munt vanaf 9 september tot de eigen financiële markten. Volgens de vastgestelde koers is een dollar straks 3,80 ringgit waard.

Maleisië is een van de zwaarst getroffen landen door de crisis op de financiële markten in het Verre Oosten. Om die reden zijn de rigide maatregelen met betrekking tot de ringgit genomen. In reactie op de nieuwe plannen van Maleisië belegde de Singaporese montaire autoriteit in Singapore (MAS, feitelijk de centrale bank van de stadstaat) een spoedvergadering met een groot aantal internationale banken. Singapore geldt als een van de belangrijkste financiële centra van Zuidoost-Azië en is de plek waar, na Maleisië, de meeste ringgits worden verhandeld. Wanneer in Singapore geen goed antwoord zou worden gevonden op de nieuwe maatregelen in Maleisië, zouden de banken in de stadstaat het sterkst benadeeld zijn en miljardenverliezen riskeren.

In het akkoord tussen de MAS en de 32 banken, dat nog niet geratificeerd is en waarover de komende dagen in Singapore en andere financiële centra in de wereld verder wordt vergaderd, is een vaste koers afgesproken voor de Maleisische ringgit tegenover een Amerikaanse dollar van vier ringgit voor een dollar, een fractie lager dan de 3,80 ringgit die Maleisië biedt .

De MAS en de banken roepen bedrijven en particulieren op zo snel mogelijk al hun uitstaande rekeningen en andere transacties in Maleisische ringgit te vereffenen. Naar schatting bevindt zich op dit moment 25 miljard ringgit (circa 14 miljard gulden) in de vorm van kasgeld en aandelen buiten Maleisië. In Singapore, waar bankemployees de afgelopen dagen werden overstelpt met vragen en telefoontjes van cliënten over de nieuwe situatie in Maleisië, zou circa twee miljard ringgit aanwezig zijn.

Bankiers verwachten dat cliënten ondanks de in Singapore gemaakte afspraken toch geld zullen verliezen op aandelen en waardepapieren in ringgit. Maar door de vaste wisselkoers zal de schade beperkt kunnen blijven. Onder bankiers bestaat de vrees voor mogelijke juridische acties van cliënten die bijvoorbeeld in hun contracten met de bank vaste afspraken hebben gemaakt over de wisselkoers van de ringgit. Ook is men in de financiële wereld bang dat de nieuwe maatregelen van Maleisië, indien succesvol, kunnen leiden tot soortgelijke stappen in andere landen die lijden onder de gevolgen van de Aziatische crisis.

    • Max Christern