Herfkens in parlement: minder geld voor hulp

DEN HAAG, 4 SEPT. Ontwikkelingssamenwerking zit krap bij kas. Extra uitgaven voor de hervatte ontwikkelingshulprelatie met Indonesië, de bijdrage die Nederland levert aan de internationale sanering van de schulden van dat land en de in het regeerakkoord afgesproken meeruitgaven voor de opvang van asielzoekers zijn hier debet aan.

Dit heeft minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking ) gisteren in de Tweede Kamer gezegd. In de schuldsanering van Indonesië, waarvoor de schuldeisers van de zogenoemde Club van Parijs eind juli een bedrag van 7,9 miljard dollar aan leningen en giften beschikbaar stelden, neemt Nederland deel voor 67 miljoen dollar (134 miljoen gulden). Van dat bedrag zal 50 miljoen dollar ten laste komen van het OS-budget voor 1998, de rest in 1999. Een deel van dat geld zal worden aangemerkt als ontwikkelingshulp, welk bedrag moet nog worden bepaald, zei een OS-woordvoerder vanmorgen desgevraagd. Naast middelen uit het akkoord in de Club van Parijs mag Indonesië om uit zijn zware economische crisis te komen bovendien nog rekenen op een bedrag van 6,2 miljard dollar van het IMF.

Het Nederlandse OS-budget (0,8 procent van het BNP, ofwel 6,52 miljard in 1997) staat voorts onder druk doordat in de kabinetsformatie ondanks bezwaren van de PvdA en de vorige minister is afgesproken dat daaruit voortaan grotere bedragen moeten worden betaald voor de opvang van asielzoekers. Voor 1999 betekent dat een reservering van 244 miljoen, 125 miljoen meer dan dit jaar. Bovendien is van de noodhulp, oorspronkelijk geraamd op 400 miljoen voor dit jaar nog maar 40 miljoen over, terwijl er nieuwe aanvragen liggen uit China en Bangladesh.