Geen angst voor Ivanisevic; Paul Haarhuis spaart krachten tegen Argentijn

NEW YORK, 4 SEPT. In het tenniscircuit wordt gefluisterd dat Goran Ivanisevic al zijn koffers pakt zodra de loting hem aan Paul Haarhuis koppelt. Hoewel het alweer twee jaar geleden is dat de 32-jarige Brabander het servicekanon uit Kroatië ontmoette, leidt hij in de onderlinge confrontaties met Ivanisevic met 7-3. Morgen staat de Wimbledon-finalist op de US Open wederom tegenover de veteraan, die hij bij voorkeur vergelijkt met een zwarte kat die louter ongeluk brengt.

Ivanisevic overleefde afgelopen nacht in een schitterend gevecht met Todd Martin twee setpoints in de tweede set, nadat hij de eerste reeks al kansloos met 6-1 had verloren. Nadat de grillige Kroaat de tiebreak had gewonnen, speelde hij in een roes en bracht zelfs een belachelijke call op matchpoint hem niet meer uit zijn evenwicht. Op 5-3 in de vierde set knalde Ivanisevic twee breakpoints weg met een ace, waarna nog een onhoudbare opslag werd geannuleerd door een onzichtbare voetfout. Maar de goed retournerende Martin had al zijn energie vermorst en boog in vier sets: 6-1, 6-7, 5-7 en 6-3.

Haarhuis wreef zich vergenoegd in zijn handen. Zelf had hij geen kind gehad aan de onbekende Guillermo Canas, die pas bij een uitzichtloze achterstand iets van zijn kunnen toonde. De Argentijnse gravelspecialist had tot 6-1, 6-1 en 5-2 niets in te brengen gehad tegen het solide spel van Haarhuis, die de set uiteindelijk met 7-5 naar zich toetrok. Morgen wacht hem een veel zwaardere opgave op Flushing Meadows. “Maar ik heb een psychologische voorsprong opgebouwd tegen Ivanisevic”, zei Haarhuis. “Ik hoop hem in zijn oor te kunnen fluisteren dat niet elke speler van 32 een oude man is die maar beter kan stoppen”. refereerde Haarhuis aan de kritische uitlatingen van Ivanisevic over de Australiër Mark Woodforde.

Ook Jan Siemerink plaatste zich gisteren voor de derde ronde van de US Open en evenals Haarhuis treft hij een speler die hij al vaker heeft verslagen. Desondanks vreest de 28-jarige Rijnsburger de Britse houwdegen Greg Rusedski, juist omdat hij ook in zijn tweede partij in New York een matchpoint overleefde. “Dat maakt zo'n speler extra gevaarlijk. Ik ben nog niet vergeten hoe ik het toernooi van Rotterdam won, nadat ik tegen Rusedski op matchpoint tegen een bal op de lijn sloeg.” Op 5-4 in de vijfde set miste Bohdan Ulirach gisteren een simpele return op de tweede service van Rusedski, waarna de finalist van vorig jaar nog wist te ontsnappen: 4-6, 6-3, 4-6, 6-2 en 7-5.

Siemerink had slechts drie sets nodig (6-4, 6-3 en 6-4) om zich te ontdoen van Dominik Hrbaty. De nummer twee van Slowakije corrigeerde in de eerste set een 4-1 achterstand en drie breakpoints voor 5-1, maar het 20-jarige talent wist Siemerink vervolgens niet serieus te bedreigen. “Je komt tegen Rusedski niet echt aan tennis toe”, zei Siemerink. “De ervaring heeft me geleerd niet gefrustreerd te raken door enkele love-games. Rusedski is een mooie tegenstander. Het is een inspirerende gedachte dat ik nu een top-10 speler kan verslaan.”