FASTBALL

Fastball: All The Pain Money Can Buy (Hollywood Records 162130-2)

De groepsnaam en de cd-titel All The Pain Money Can Buy doen een heftige hardcore-metalband vermoeden. In werkelijkheid is Fastball een vriendelijke gitaarpopgroep met melodieuze liedjes in de traditie van het Engelse Squeeze en de New-Yorkse Smithereens. Het trio uit Austin, Texas onderscheidt zich van bands uit dezelfde stad door de geringe bluesinvloeden in hun strakke drie-minutenpopsongs.

Zanger/bassist Tony Scalzo heeft een knauw in zijn stem die hij van Elvis Costello moet hebben afgeluisterd, terwijl zanger/gitarist Miles Zuniga een Amerikaanser, Tom Petty-achtig stemgeluid laat horen. Over en weer zingen ze tweede stem bij elkaars liedjes, zodat de dertien songs van All The Pain... zowel afwisseling als een karakteristiek groepsgeluid brengen.

Hoogtepunten zijn het opgeruimde Charlie The Methadone Man, een lied met een refein dat na één keer blijft hangen, en de hit The Way met een hilarische tekst over een bejaard echtpaar dat hopeloos verdwaalt op de snelweg en daarom maar doelloos rond blijft rijden. In de VS is Fastball op weg naar een millionseller en dat is hoopgevend, want tot nu toe behaalden soortgelijke groepen als The Posies en The Smithereens nooit het succes dat ze verdienden.

    • Jan Vollaard