EU: geen extra steun

BRUSSEL, 4 SEPT. Rusland hoeft geen extra financiële steun te verwachten van de Europese Unie, zo lang het zijn politieke en economische problemen niet aanpakt. Dat was gisteren de boodschap van de Europese Commissie, die zich voor het eerst uitliet over de crisis in Rusland.

De schuld van de crisis legt de Commissie grotendeels bij de autoriteiten, die er niet in slagen structurele hervormingen door te voeren.

“Als zo'n potentieel rijk land als Rusland zulke financiële en economische problemen heeft, is er politiek iets fundamenteel mis”, zei Europees Commissaris Hans van den Broek, verantwoordelijk voor de relaties met Rusland. “Daar kan de internationale gemeenschap niets aan doen. Dat vraagt om een structurele aanpak.”

De Europese Commissie voorspelt dat de gevolgen van de Russische crisis voor de Europese Unie niet ernstig zullen zijn, omdat de handel met Rusland slechts vier procent van de totale handelsbetrekkingen uitmaakt. Ook problemen voor Europese banken zouden “beheersbaar” zijn. Volgens commissievoorzitter Santer toont de crisis aan dat de euro sterk is. “We moeten ons niet laten meeslepen door paniek en nervositeit.”

Santer zag geen reden de economische vooruitzichten van de Europese Unie te herzien, maar waarschuwde wel voor schade op de middellange termijn als de crisis voortduurt.

Eurocommissaris De Silguy en de Oostenrijkse minister van Financiën Rudolf Edlinger gaan voor overleg naar Moskou.