Duisenberg krijgt hoge onderscheiding van Frankrijk

PARIJS, 4 SEPT. De president van de Europese Centrale Bank, de Nederlander W.F. Duisenberg, krijgt binnenkort een hoge Franse onderscheiding. Hij wordt commandeur in het Légion d'Honneur. De bijbehorende versierselen zullen hem in Den Haag worden opgespeld door de Franse ambassadeur.

Het commandeurschap is de een na hoogste rang binnen de Légion d'Honneur. In Nederland kreeg alleen de bevelhebber der strijdkrachten recentelijk een dergelijke hoge onderscheiding. Duisenberg ontvangt hem 'wegens zijn jarenlange verdiensten als minister van Financiën en president van de Nederlandsche Bank'.

In terzake bevoegde Franse overheidskring wordt het lintje omschreven als “een hommage aan een hoge Nederlandse persoonlijkheid, en als zodanig niet verrassend. Duisenberg is één van de meest eminente financiële figuren in Europa”.

Het uitreiken van deze onderscheiding heeft geen bijbedoelingen, zo verzekert men. Niet iedere nationale bankpresident krijgt er een, maar “als president van de Nederlandsche Bank heeft hij altijd een nauwe monetaire samenwerking met Frankrijk voorgestaan.”Doordat De Telegraaf gisteren het nieuws onverwacht naar buiten bracht zal de feestelijke uitreiking misschien een minder intieme aangelegenheid worden dan aanvankelijk was voorzien.

Het Franse eerbetoon aan Duisenberg trekt enige extra aandacht omdat Parijs de kandidatuur van de eigen bankpresident Jean-Claude Trichet voor de hoogste Europese bankpost vorig jaar stelde tegen een vrijwel unanieme voorkeur die zich had afgetekend ten gunste van Duisenberg. In de daarop volgende maanden is hard touwgetrokken zonder dat een oplossing werd gevonden. Pas op de Brusselse Eurotop in mei viel de beslissing. Duisenberg werd toen benoemd voor acht jaar, nadat hij had verklaard niet te verwachten zijn termijn vol te maken. President Chirac claimde daarop dat Duisenberg had toegezegd na vier jaar te zullen plaats maken voor Trichet. Duisenberg heeft sindsdien gezegd dat hij zelf uitmaakt of hij eerder aftreedt en wanneer.