Druk op Latijns Amerika neemt toe

WASHINGTON/NEW YORK, 4 SEPT. De koersen op de beurzen in Latijns Amerika zijn gisteravond fors gedaald, temidden van toenemende onrust over het overslaan van de internationale financiële crisis naar dat continent. In Brazilië sloten aandelen 8,6 procent lager op het diepste punt sinds 2 jaar, Venezuela daalde 7,5 procent, Argentinië 5,6 procent en Mexico 2,4 procent.

Ook de munten kwamen verder onder druk, nadat Colombia de nationale munt, de peso devalueerde. De Mexicaanse peso daalde tegenover de dollar en met name de druk op de munt van Venezuela is verder toegenomen.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) gaf gisteravond, na een tweedaags overleg met ministers van Financiën en centrale bankiers uit negen Latijnsamerikaanse landen, een verklaring uit waarin wordt toegezegd extra steun te geven als de regio verder besmet raakt door de problemen elders in de wereld. Maar het fonds heeft er vertrouwen in dat in de meeste Latijnsamerikaanse landen sprake blijft van een groei van de economie en een lage of dalende inflatie. Aan de vergadering in Washington namen ook de Amerikaanse minister van Financiën Rubin en functionarissen van de Wereldbank deel. Het IMF had de vandaag aflopende bijeenkomst georganiseerd wegens groeiende vrees dat Latijns Amerika wordt meegesleurd door de crisis in Rusland en de problemen in het Verre Oosten. De regio heeft al enkele weken te maken met forse druk op de aandelen- en valutakoersen.

De Mexicaanse minister van Financiën, Jose Angel Gurria, verklaarde dat op de financiële markten sprake is van “een overreactie”. Volgens hem wordt ten onrechte geen onderscheid gemaakt tussen de Aziatische landen, Rusland en Latijns-Amerika. “Alle opkomende landen worden op een hoop gegooid”.

De Latijns-Amerikaanse landen zijn niet van plan het voorbeeld te volgen van Maleisië, dat eerder deze week zijn toevlucht nam tot deviezencontroles om zijn munteenheid te beschermen. Ze hebben het IMF gezegd vast te willen houden aan vrij kapitaalverkeer en het bestaande wisselkoersbeleid. Ook gaan ze door met structurele hervormingen. Maar als er nood aan de man komt, zou het toch tot koerswijzigingen kunnen komen. “Als de druk op Latijns-Amerika intenser wordt, zijn de financiële autoriteiten bereid de stabiliteit te handhaven door aanpassing van het beleid, vooral op monetair en begrotingsterrein”, aldus de verklaring.

Op de financiële markten wordt al langere tijd gespeculeerd op een domino-effect in Latijns Amerika als gevolg van kapitaalvlucht uit opkomende markten.