Coureurs krijgen kans op eerherstel in Spaanse ronde

ROTTERDAM, 4 SEPT. Ruim een maand na afloop van de Tour de France begint morgenmiddag de Vuelta a Espana. De 53ste editie staat bij voorbaat in het teken van doping en dopingcontroles. Veel renners vrezen een soortgelijke heksenjacht als in de Franse ronde, maar de Spaanse justitie heeft plechtig beloofd dat er deze maand geen onaangekondigde controles plaatsvinden. Volgens organisator Alberto Gadea van de Vuelta krijgt de wielersport alle gelegenheid tot eerherstel.

De deelname van Festina is mogelijk door de coulante houding van de nationale wielerbonden. Zij hoeven de desbetreffende renners pas op 1 oktober te schorsen. Daarom kan de Zwitser Alex Zülle zijn titel verdedigen, ook al heeft hij tijdens de Tour het gebruik van het verboden middel EPO toegegeven. De Zwitser Laurent Dufaux en de Fransman Richard Virenque, die als enige renner van Festina alle beschuldigingen heeft ontkend, mogen ook meerijden in de Vuelta. De internationale wielrenunie (UCI) heeft hun wél een startverbod opgelegd voor het WK in Valkenburg, dat begin oktober wordt verreden.

Sinds de Vuelta in 1995 van het voorjaar naar het najaar is verplaatst, heeft zij aan populariteit gewonnen. Veel renners beschouwen de zware rittenkoers als een ideale voorbereiding op het WK. Met het oog op Valkenburg verschijnen daarom twee Nederlandse ploegen aan de start. Rabobank heeft met Michael Boogerd een kanshebber voor het erepodium. Na zijn vijfde plaats in de Tour mag hij aantonen dat deze prestatie geen toevalstreffer was. Voor Leon van Bon staat de Vuelta volledig in het teken van het WK. Hij wil zich in Spanje langzaam warmdraaien voor de Cauberg.

TVM maakt met Jeroen Blijlevens een goede kans in de massasprints. Naar verwachting zal de kleine kopman in de eerste week zijn slag moeten slaan. Daarna wordt het parcours te zwaar voor deze matige klimmer. De vraag is of Blijlevens geestelijk en lichamelijk is hersteld van alle trammelant in de Tour. Hij is overigens nog lang niet zeker van deelname aan het WK. Bondscoach Gerrie Knetemann maakt de Nederlandse selectie pas na de Vuelta bekend.

Niet bekend

Halverwege de Vuelta staan twee Pyreneeënritten op het programma. Het geplande bezoek aan Frankrijk is wegens de kans op dopingcontroles afgeblazen. In de afsluitende week volgen nog twee bergetappes in de omgeving van Madrid. Daar valt vermoedelijk de beslissing. De Vuelta moet het ook dit jaar stellen zonder enkele gerenommeerde renners. Marco Pantani, Jan Ullrich, Bjarne Riis en Pavel Tonkov zijn de grote afwezigen.