Clinton krijgt warm onthaal in Noord-Ierland

LONDEN, 4 SEPT. De Amerikaanse president Clinton heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Ierland gisteren alle partijen aangemoedigd de gelegenheid aan te grijpen het vredesproces te bestendigen. Vandaag is hij in Dublin voor overleg met premier Ahern.

Clinton prees de inwoners van Omagh, waar op 15 augustus 28 doden vielen bij een bomaanslag die is opgeëist door de nationalistische splintergroep Real IRA. Omagh heeft “de rug recht gehouden in het aangezicht van zo'n onbevattelijk verlies en is de weg naar vrede verder opgegaan”, aldus Clinton in Omagh. Met zijn vrouw Hillary bekeek hij de verwoesting in de hoofdstraat en onthulde er een plaquette. Daarna kreeg Clinton een ovationeel onthaal in Armagh, waar hij een toespraak hield. Later op de dag ontmoette hij in Belfast de leden van de nieuwe Noord-Ierse assemblee.

Clintons bezoek aan Noord-Ierland, het tweede in drie jaar, volgt op een politiek offensief om het vredesproces na de aanslag in Omagh in een hogere versnelling te brengen. De partijen hebben de afgelopen dagen concessies gedaan. Het Britse en het Ierse parlement hebben wetten aangenomen om terroristen sneller te kunnen veroordelen. Clinton concludeerde dat 'Omagh' de “vredesimpuls heeft versterkt en menselijker gemaakt”. Premier Blair, die hem een groot deel van de dag begeleidde, eerde de Amerikaanse rol in de aanloop naar het Goede Vrijdag-akkoord. “Er is geen Amerikaanse president geweest die meer voor de vrede in Noord-Ierland heeft gedaan dan u”, aldus Blair.

Een ontspannen en af en toe zichtbaar ontroerde Clinton genoot in Omagh en Armagh van het bad in de menigte, die op haar beurt blij was dat de Amerikaanse president hun een hart onder de riem kwam steken. “Zijn tekstschrijvers lijken een schot in de roos te hebben gedaan”, aldus de BBC-radio vanochtend. Volgens The Guardian wist Clinton “op de een of andere manier het kleine gebied tussen somber en warm precies te beroeren”.

Britse kranten wijzen er niet zonder sarcasme op dat het bezoek Clinton gelegenheid geeft om even op adem te komen tussen zijn “zinloze” reis naar Moskou en de spitsroeden die hij thuis moet lopen in de Lewinsky-affaire. “Ergens houden ze tenminste nog van hem”, kopt The Guardian. Al laat cartoonist Austin in dezelfde krant een non zich verschansen achter een bakstenen muur met de woorden: “Ik blijf hier zitten tot die man het land uit is.”