Catenaccio

Iedereen die iemand is in de wereld van beschermde beursfondsen zit wel bij Grolsch om tafel. De brouwer is goed verdedigd tegen vijandige overnames van raiders die de directie en de commissarissen niet zinnen, zoals de Belgische concurrent Interbrew, die wel wat wil.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kunnen alleen zogeheten certificaten van Grolsch worden gekocht. Die missen stemrecht. De echte aandelen met stemrecht zitten bij een speciaal kantoortje, dat 62 procent van het stemrecht beheert. Grolsch kan als tweede verdedigingslinie preferente aandelen plaatsen bij een beschermende stichting.

In de raad van commissarissen zitten beschermheren van het nationaal erfgoed als J. Hovers (eerste man Océ) en J. Pennings (voormalig eerste man Océ), die elkaar ook kennen als commissaris bij De Nederlandsche Bank. Nieuwkomer in de raad is ex-ABN Amro bestuurder R. van Ommeren, die ook een commissariaat heeft bij installatiebedrijf GTI, dat zelf ooit succesvol de overnameplannen van het Belgische bedrijf Fabricom frustreerde.

In het bestuur van de beschermende stichting zit ex-topman M. Ververs van uitgever Wolters Kluwer, die ooit Kluwer redde uit de grijpgrage klauwen van raider Elsevier. Ex-topman en commissaris G. van Loon van voedingsbedrijf CSM, een van de best beschermde beursfondsen, zit ook in bestuur. Net als notaris R. Voogd, een deskundige pur sang op het gebied van beschermingsconstructies, die dit jaar ook bij CSM commissaris is geworden.

De beursregels willen dat dergelijke bestuurders onafhankelijk zijn van de vennootschap, maar de regels zeggen niets over hun opvattingen.

Komt tijd, komt bescheming.

    • Menno Tamminga