Bijna niets weerhoudt Ahold van emissie

Ondanks het onrustige beursklimaat hoopt supermarktconcern Ahold deze maand een emissie ter grootte van 4 miljard gulden af te ronden. “Onze timing had beter gekund”, zegt financieel bestuurder Michiel Meurs.

ZAANDAM, 4 SEPT. Niets kan de emissie van Ahold nog tegenhouden. Nou ja, bijna niets. De uitgifte van nieuwe aandelen later deze maand gaat alleen niet door wanneer de beurs in elkaar klapt. “Maar daar gaan wij niet van uit”, stelde financieel bestuurslid Michiel Meurs gisteren in een toelichting op de halfjaarcijfers van het supermarktconcern. “Het is uiterst hachelijk om daar drie weken van tevoren over te speculeren. Alleen wanneer sprake is van een negatieve spiraal op de beurs, zullen we dergelijke drastische stappen moeten nemen.”

Eerder deze week maakte de hotelketen Krasnapolsky bekend een emissie uit te stellen in afwachting van een minder onrustig beleggingsklimaat. Ook in de Verenigde Staten zijn inmiddels enkele beursintroducties uitgesteld. “De timing had beter gekund', geeft Meurs toe, “maar uit een enquête onder 500 beleggers blijkt dat de respons vrij gunstig is. De vraagtekens bij de beleggers hebben met de beweeglijkheid van de markt te maken.”

Op 24 september zal Ahold precies bekendmaken hoeveel aandelen het uitgeeft. Nu al is duidelijk dat het detailhandelsconcern zo'n 4 miljard gulden uit de markt zal halen, mede om de laatste acquisitie in de Verenigde Staten, Giant Food Inc, te financieren. Niet alleen via aandelen, maar ook via obligaties die later in aandelen kunnen worden omgezet.

“Wij verwachten veel van deze combinatie. Bij een minder goed beursklimaat zullen we wat meer van deze zogeheten convertibles aanbieden, die momenteel erg populair zijn, ook bij de particuliere belegger”, zei Meurs.

De obligaties, die een looptijd van circa vijf jaar zullen hebben, moeten waarschijnlijk de Ahold-beleggers over de streep trekken die in maart voor 67 gulden per aandeel aan een eerdere emissie deelnamen. Een koers is inmiddels met zo'n tien procent gedaald. Is de kans niet groot dat deze groep investeerders de beker ditmaal aan zich voorbij zal laten gaan? “Die koersvorming is de macht van de markt en die kunnen wij niet beïnvloeden. Die mensen zullen zich wat ongelukkig voelen. Maar de mensen die vier jaar geleden aandelen hebben gekocht, voor een derde van de huidige koers, hoor ik niet klagen”, zegt Meurs.

Komende maandag maakt Ahold bekend hoe ongeveer de verhouding tussen aandelen en obligaties komt te liggen. De banken peilen momenteel de belangstelling van de belegger, dinsdag komt de prospectus en donderdag 10 september wordt de inschrijving geopend.

Ahold wil zeker een deel van het nieuwe kapitaal met aandelen binnenhalen. “Dat geld is immers eigen vermogen, terwijl die obligaties als schuld op de balans komen te staan. Bij een volgende acquisitie zouden we dan weer met een emissie moeten komen.”

Als deze emissie succesvol wordt afgerond, zal Ahold in de toekomst minder snel weer een beroep op de kapitaalmarkt hoeven doen. Sterker nog, zegt Meurs: “Dan zijn we, zelfs dit jaar nog, in staat om zonder emissie weer een overname te doen met de omvang van Giant.” Voor die recente aanwinst, een Amerikaanse keten rond de steden Washington DC en Baltimore, betaalt Ahold 5,4 miljard gulden.

Over mogelijke toekomstige acquisitie-kandidaten - bijvoorbeeld het Franse Casino - liet bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven zich gisteren niet veel ontlokken. “Ik zeg nooit nee. En ik zeg pas ja als het moment daar is.”

Wel gaf hij een rangorde aan in de landen waarvoor Ahold belangstelling heeft. In de Verenigde Staten, in Duitsland, Frankrijk en Engeland valt volgens Van der Hoeven op korte termijn niets te verwachten. Welkom zijn versterkingen in Spanje, Brazilië, Argentinië en Chili, waar Ahold al actief is. Op zoek naar nieuwe avonturen is het concern in Mexico, Italië en Centraal-Europa.

Een vraag die in de prospectus onbeantwoord zal blijven is hoelang Van der Hoeven, de strateeg van Ahold, nog op zijn post blijft. Hij wordt volgende week 51 jaar en is alweer vijf jaar voorzitter. Door de recente herschikking in de raad van bestuur - de Noor Moerk vertrok, twee Amerikanen traden toe - zijn de speculaties over zijn positie weer opgedoken.

Niet bekend

Een van de twee Amerikanen die toetreedt tot de raad van bestuur, de 60-jarige Brian Tobin, was al met pensioen gegaan, maar krijgt nu een belangrijke post als de belangrijkste man in de Verenigde Staten. “Het was al duidelijk dat hij eigenlijk nog niet aan zijn pensioen toe was”, zei Van der Hoeven.

    • Erik van der Walle
    • Remmelt Otten