ZALM MET AARDAPPEL- KNOFLOOKSAUS

Je kunt nooit voorspellen wat kleine kinderen wel of niet zullen eten. Toen mijn dochter een peuter was, at ze alles, van olijven tot brokken Parmezaanse kaas uit het vuistje. Toen zij een jaar of vier was, bezochten we tijdens een vakantie op Menorca eens een prachtig visrestaurant voor de lunch. Als vooraf werd er een forse mand brood en een grote kom aïoli op tafel gezet.

Na een poosje kwam het hoofdgerecht, vis voor ons en een reusachtig bord versgemaakte pasta voor mijn dochter. Zij at er misschien twee happen van, maar had intussen wel die grote kom aïoli met stokbrood soldaat gemaakt. Nu zij zeventien is, vindt zij zo veel knoflook te sterk. Doe de stukjes aardappel in een pan en giet er zo veel water over dat ze onder staan. Breng aan de kook. Kook de aardappel in circa 10 tot 15 minuten gaar. Doe intussen de tenen knoflook in een andere pan, zet ze onder water en kook ze circa 15 minuten tot ze volledig gaar en zacht zijn. Bestrooi intussen beide kanten van de zalmfilets met zout en peper. Giet zowel de knoflook als de aardappel af en doe ze in een keukenmachine of blender. Voeg het citroensap, wat zout en versgemalen witte peper en het warme water toe en draai circa 20 seconden op de hoogste stand tot een glad en romig mengsel. Giet er de olijfolie bij en draai nog 15 seconden tot alles gemengd is. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Doe de saus in een kom, dek die af en zet weg. Leg de zalmfilets in een stoommand en zet boven (maar niet in) zachtjes kokend water. Leg er het deksel op en stoom ze circa 5 minuten tot ze stevig aanvoelen, ondoorschijnend en lichtroze zijn. U kunt de zalm ook in de magnetron koken. Leg ze in dat geval naast elkaar in een passende magnetronschaal en leg er het deksel op. Zet ze circa 5 minuten in de magnetron op 70 procent (650 watt). Schik een zalmfilet in het midden op elk van 4 voorverwarmde borden. Schep de saus gelijkmatig over de vis. Bestrooi elke portie met wat peterselie of garneer het met een takje verse kervel. Dien onmiddellijk op.

1 bloemige aardappel, geschild, in acht stukjes gesneden

8 tenen knoflook, gepeld

4 zalmfilets, elk circa 150 g, vel verwijderd

zout en versgemalen witte peper

2 eetlepels vers citroensap

4 eetlepels warm water

4 eetlepels olijfolie

2 eetlepels gehakte verse peterselie of 4 takjes verse kervel

    • Kim Maclean