Wielerunie in beroep tegen relatief milde straf Casagrande

ROTTERDAM, 3 SEPT. De internationale wielerunie (UCI) tekent beroep aan tegen de schorsing van zes maanden voor de Italiaanse renner Francesco Casagrande wegens dopinggebruik. Het bestuur van de UCI, onder leiding van de Nederlandse voorzitter Hein Verbruggen, vindt de straf niet zwaar genoeg. Het sporttribunaal in Lausanne is om een uitspraak in deze zaak gevraagd.

Casagrande had dit seizoen tijdens de ronden van Trentino en Romandië, in april en mei, een te hoog testosterongehalte. De Italiaanse wielerfederatie schorste hem dinsdag voor dat vergrijp voor een half jaar. De maximale straf bedraagt een jaar.

Casagrande moet overigens op zoek naar een nieuwe ploeg. De Franse teamleiding van Cofidis liet gisteren weten dat het contract met de Italiaan is beëindigd. Directe aanleiding voor de breuk is zijn dopinggebruik. Casagrande ontkent dat hij testosteron heeft gebruikt en beweert dat zijn lichaam de stof aanmaakt.

De UCI besloot gisteren tevens de termijn te verlengen waarin de Australische, Franse en Zwitserse bonden maatregelen moeten nemen tegen de Festina-renners wegens doping tijdens de Ronde van Frankrijk. De betrokken federaties hebben nu tot 1 oktober de tijd om de tuchtzaken af te ronden. De deadline was eerst vastgesteld op 13 september. Frankrijk en Australië hadden om uitstel gevraagd wegens hun nationale regelgeving. Tot aan 1 oktober mogen derhalve de betrokken wielrenners uitkomen in wedstrijden.