Wensouders mogen van draagmoeder kind niet bezoeken

AMSTERDAM, 3 SEPT. Het echtpaar Peeters uit Hoofddorp dat vorig jaar in het nieuws kwam doordat een Britse draagmoeder de voor het paar bedoelde baby niet wilde afstaan, mag het kind niet bezoeken. Het kind, van wie Clemens Peeters de biologische vader is, is aan de draagmoeder toegewezen. Dit zegt de advocaat van de draagmoeder D. Scourfield. De rechtbank in Londen heeft deze uitspraak al in april van dit jaar gedaan, maar om privacy-redenen nooit openbaar gemaakt. Het echtpaar Peeters had de zaak aangespannen om de voogdij over het kind te krijgen.

De rechtbank heeft het kind toegewezen aan de draagmoeder, maar heeft daarbij aangetekend dat de moeder belangrijke beslissingen over de opvoeding niet zelfstandig mag nemen. Zij moet daarvoor de instemming hebben van een gerechtelijke instantie die voorlopig controle houdt over het kind. De rechtbank achtte verder de verhouding tussen de draagmoeder en de wensouders zodanig verstoord dat een bezoekrecht niet in het belang van het kind zou zijn.

De familie Peeters wil niet reageren op de uitspraak, omdat de rechter haar heeft verboden met de pers te praten. “Het enige dat ik kwijt wil is dat het me heeft verbijsterd dat je een ongeboren kind blijkbaar ongestraft als handelswaar kunt gebruiken. Het gedrag van de draagmoeder is nogal bizar geweest”, aldus Clemens Peeters.

De zaak rondom de draagmoeder kwam mei vorig jaar in het nieuws toen de draagmoeder Karen Roche in het boulevardblad The Daily Mail onthulde dat zij abortus had gepleegd omdat zij twijfelde of het echtpaar Peeters wel geschikt was als ouders voor haar kind.

Een paar dagen later vertelde ze in dezelfde krant dat ze had gelogen over de abortus omdat ze het kind graag zelf wilde houden. Twee weken later volgde de onthulling dat ze het ongeboren jongetje al aan een Brits echtpaar had doorverkocht. De draagmoeder heeft waarschijnlijk ruim 23.000 pond verdiend met het verkopen van haar verhalen aan de krant.

Het echtpaar Peeters heeft tien jaar lang geprobeerd zelf kinderen te krijgen. Maar na tien pogingen met kunstmatige inseminatie en zes ivf-pogingen gaf het de hoop op. Sinds eind november vorig jaar - vlak voor de geboorte van het kind van de draagmoeder - heeft het echtpaar twee geadopteerde kinderen uit Colombia.

    • Monique Snoeijen