Voor zijn gehele oeuvre; Huygensprijs toegekend aan H.H. ter Balkt

DEN HAAG, 3 SEPT. De Constantijn Huygensprijs 1998 is toegekend aan H.H. ter Balkt. De 59-jarige dichter en romanschrijver krijgt de prijs, waaraan een bedrag van tienduizend gulden verbonden is, voor zijn hele oeuvre. Morgen verschijnt in de Boeken-bijlage een bespreking van H.H. ter Balkts laatste bundel 'Tegen de bijlen'.

Herman Hendrik ter Balkt (Usselo, 17 september 1938) debuteerde in 1969 met de bundel Boerengedichten, als Habakuk II de Balker. Onder dit pseudoniem, een variatie op de naam van een sociaal-bewogen profeet uit het Oude Testament, publiceerde hij onder meer de bundels Uier van het oosten (1970), De gloeilampen/de varkens (1972) en Groenboek (1973), waarin het traditionele leven op het platteland bezongen wordt. Onder een andere naam, Foel Aos (Twents dialect voor 'malle idioot') schreef hij in 1973 de verdeeld ontvangen roman Zwijg.

In zijn barokke, vaak Breugheliaans genoemde stijl, die teruggrijpt op de orale poëzie van premoderne zangers en sprookjesvertellers, schreef Ter Balkt (sinds 1979 onder zijn eigen naam) nog elf andere bundels, waaronder de van geschiedenis doordrenkte Laaglandse hymnen (1993) en het recente Tegen de bijlen. Oden en Anti-oden. Eerder won Ter Balkt, onderwijzer van beroep, de Henriëtte Roland Holstprijs, de Jan Campertprijs en de Poëzieprijs van Amsterdam. Op de 29ste editie van Poetry International, juni jongstleden, was hij een van de eregasten.

De Huygensprijs, die in voorgaande jaren onder meer werd gewonnen door Leonard Nolens, H.C. ten Berge, F. Springer en Judith Herzberg, wordt uitgereikt door de Haagse Jan Campertstichting. Deze kent ook de Jan Campertprijs (5000 gulden) toe, dit jaar aan Tonnus Oosterhoff (45) voor de gedichtenbundel Robuuste tongwerken. Helga Ruebsamen (64) krijgt de F. Bordewijkprijs (5000 gulden) voor haar roman Het lied en de waarheid. De J. Greshoffprijs (5000 gulden) is voor Atte Jongstra (42) voor zijn essaybundel Familieportret. De juryrapporten zijn nog niet gereed. De Campertprijzen van dit jaar worden uitgereikt op 18 december.